Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ketenzorg komt minder vaak voor dan gedacht

Integrale bekostiging dekt een kleiner deel van de huisartsenzorg dan veelal wordt gedacht. Dat meldt kennisinstituut NIVEL.
Ketenzorg komt minder vaak voor dan gedacht

Voor de zorg voor diabetes en voor mensen met een risico op hart- en vaatziekten is onlangs ketenzorg ingevoerd, voor COPD en hartfalen gebeurt dit waarschijnlijk binnenkort. De zorg voor dit soort aandoeningen wordt echter veel minder vaak apart gefinancierd vanuit integrale tarieven in het kader van ketenzorg dan wordt aangenomen. Onderzoekers van NIVEL hebben dit in Huisarts & Wetenschap gepubliceerd.

Integrale bekostiging

Per 1000 mensen die zijn ingeschreven bij de huisarts hadden er in 2008 45 diabetes, 18 COPD en 9 hartfalen. Diabetes- en COPD-patiënten hadden in 2008 gemiddeld 9 keer contact met de huisarts, patiënten met hartfalen 12 keer, ten opzichte van 3,6 contacten voor de gemiddelde patiënt. Iets meer dan een kwart van deze contacten (37 procent bij diabetes, 18 procent bij COPD en 13 procent bij hartfalen) blijkt onder de integrale bekostiging te vallen. In totaal is dat 5 procent van alle contacten in de huisartsenpraktijk.

Zorgverzekeraars

Bij zorgverzekeraars was het beeld ontstaan dat een veel groter deel van de eerstelijnszorg door integrale bekostiging wordt gedekt. Zij zien dat ze hoge kosten maken voor bijvoorbeeld diabetespatiënten. Maar uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de consulten en visites van deze patiënten niet samenhangt met de chronische ziekte en daardoor niet onder de integrale bekostiging valt. Deze dekt dus slechts een klein deel van de huisartsenzorg.

Gegevens

Het onderzoek is uitgevoerd binnen het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). LINH maakt gebruik van anonieme gegevens uit ruim 300.000 elektronische patiëntendossiers van 80 deelnemende huisartsenpraktijken en verzamelt zo continue gegevens over aandoeningen, aantallen contacten en verrichtingen, geneesmiddelvoorschriften en verwijzingen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Sheets studiedag ‘Onderhandelen over ketenzorg’

NZa breidt integrale bekostiging en ketenzorg uit

Overhead jaagt kosten ketenzorg op

Zorgverzekeraars willen ketenzorg zonder eigen risico

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

 1. Uiteraard komt dat veel minder voor dan gedacht. Er was al lang voor gewaarschuwd: lees Medisch Contact zou ik zeggen.
  Luister vooral naar de zorgverzekeraars: “dan komt het goed”, ja voor de jaarcijfers van de op winst beluste zorgverzekeraars. De patient is de dupe.
  Eigen schuld, weer miljoenen over de balk gesmeten.
  Net als Klink die nu in Afrika voetbal zit te kijken: 3 wedstrijden lang.
  Achmea vandaag weer met 200 man voetbal kijken in Zeist: niet werken en teren op geld van de burger?
  Ja jongens, daar gaat ons geld weer!
  En maar janken dat de zorg duurder wordt, zeikerds!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.