Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Keurmerk voor zorg van de wijkzuster

Redacteur KinderopvangTotaal
Het eerste ‘Kruiswerk Keurmerk’ is uitgereikt aan de Brabantse zorgaanbieder Surplus. Het keurmerk is het resultaat van een burgerinitiatief: ‘De Kruisvereniging’, die strijdt voor de terugkeer van de wijkzuster.
Keurmerk voor zorg van de wijkzuster

Terug naar de vraaggerichte gezins- en thuiszorg, zoals dat in de tijd van de wijkzuster het geval was. Dat is de inzet van ‘De Kruisvereniging’, die het initiatief heeft genomen voor het Kruiswerk Keurmerk. Zorginstelling Surplus is de trotse eerste drager van het keurmerk. “Het bijzondere is dat het keurmerk is bedacht door onze cliënten,” zegt Anton van Mansum, lid van de raad van bestuur. “Surplus gelooft in sturing door de cliënt zelf en heeft de omslag naar vraaggestuurd werken gemaakt.”

Belangen

‘Kruiswerk Keurmerk’ is ontwikkeld op initiatief van De Kruisvereniging. Deze regionale samenwerking tussen de ‘oude kruisverenigingen behartigt in West-Brabant de belangen van zo’n 100.000 cliënten. De vereniging zet zich in voor terugkeer van de wijkzuster.

Kwaliteit

Volgens voorzitter Henk van Tilborg van De Kruisvereniging krijgen organisaties het keurmerk toegekend als zij “Hun wijkzuster zó inzetten dat cliënten daadwerkelijk vraaggestuurde zorg krijgen. Het geeft cliënten zekerheid over de kwaliteit van dienstverlening, maakt hun keuze voor de juiste thuiszorgaanbieder makkelijker en zorgt dat zij zelf de regie kunnen voeren over de door hen gewenste zorg.”

Pauline Smeets, voorzitter van de vaste Kamercommissie van VWS, reikte het keurmerk uit aan Surplus. Volgens Smeets was het burgerschapinitiatief nodig om dit van de grond te krijgen. “Waardevol is dat ‘Kruiswerk Keurmerk’ de aandacht richt op relationele kwaliteit, de menselijke kant van de zorgverlening, en niet zozeer op het proces. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto ANP Roos Koole)

Lees ook:

Uvit gooit inkoop thuiszorg over andere boeg

Breda stapt over op nieuwe thuiszorgaanbieders

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.