Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderchirurgische centra raken onnodig overbelast

Redactie Zorgvisie
Kinderen komen steeds vaker onnodig in specialistische kinderchirurgische centra terecht. Daardoor raken deze centra overbelast, terwijl de algemene ziekenhuizen de problemen van die kinderen vaak prima kunnen behandelen.

Dat stelt professor Hugo Heij, kinderchirurg in het Kinderchirurgisch Centrum Amsterdam in het vakblad Medisch Contact dat donderdag is uitgekomen. De kinderen waar hij op doelt, hebben die specialistische zorg vaak niet nodig. “Goede afspraken tussen ziekenhuizen en specialisten zouden aan deze onnodige verwijzingen een einde kunnen maken”, aldus Heij.

Specialistische kinderziekenhuizen

Hij constateert dat in specialistische kinderziekenhuizen vooral meer kinderen komen met maagproblemen. Het aantal operaties in de centra van de zogeheten aandoening pylorushypertrofie is zelfs meer dan verdubbeld. “Een zelfde trend is zowel zichtbaar voor kinderen met een liesbreuk als met acute chirurgische aandoeningen zoals een acute blindedarmontsteking en gebroken elleboog of bovenarm”, schrijft Heij.

Capaciteit

De capaciteit van de kinderchirurgische centra is voor bijzondere kinderchirurgie al nauwelijks toereikend, laat staan voor verwijzingen die feitelijk in de algemene ziekenhuizen kunnen worden afgehandeld, vindt Heij. “Dit geldt voor zowel acute als curatieve zorg, klinische operaties of dagbehandelingen. Het resultaat is ontevredenheid bij ouders en overbelasting bij medewerkers door de inzet om aan alle wensen te voldoen.”

Kritische grens

Een ander effect is volgens Heij dat veel algemene ziekenhuizen een groot deel van hun kinderchirurgie kwijt zijn geraakt. Daardoor wordt de spoeling steeds dunner en dreigt de ervaring van onder anderen chirurgen, anesthesiologen, kinderartsen en verpleegkundigen beneden de kritische grens te dalen. Het zijn zowel huisartsen als kinderartsen uit algemene ziekenhuizen die de patiënten doorsturen.

Chirurgische diagnostiek

De vereniging voor heelkunde, anesthesiologie en kindergeneeskunde hebben nu het initiatief genomen om een eind te maken aan het overbodig doorsturen van kinderen naar specialistische ziekenhuizen. Er wordt nu een structuur opgezet waarin de chirurgische diagnostiek en behandeling van kinderen goed en veilig kan gebeuren. (ANP)

Lees ook:

‘Grenzen zorgstelsel zijn bereikt’

UMC St Radboud spoort digitaal problemen kinderen op

Ziekenhuizen zwaar in het krijt

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.