Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen in ziekenhuizen vaak ondervoed

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen moeten hun jeugdige patiënten op een andere manier eten gaan geven, stelt kinderarts Koen Joosten van het Erasmus MC uit Rotterdam. Ongeveer zestien tot twintig procent van de kinderen die in ziekenhuizen zijn opgenomen blijkt ondervoed.
Kinderen in ziekenhuizen vaak ondervoed

“Sommige patiënten moeten direct aan de sondevoeding”, vertelt Joosten. “Bij anderen kan daar nog even mee worden gewacht.” Het voedsel moet volgens Joosten op het kind worden aangepast. Bovendien dient om de paar dagen te worden gecontroleerd of het voldoende energie en eiwitten binnen krijgt. Vooral kinderen met hart- of darmziekten, kanker of taaislijmziekte zijn ondervoed. Ook kinderen met een lichamelijke handicap kunnen een te laag gewicht hebben. Ze komen door hun ziekte te mager het ziekenhuis binnen of raken daar ondervoed.

Behandelplan

De stuurgroep vindt dat artsen en verpleegkundigen de kinderen vanaf het moment dat ze bij de zorginstelling binnenkomen, beter in de gaten moeten houden. Problemen dienen eerder te worden onderkend. Dat is vrij eenvoudig, aldus Joosten. Samen met andere mensen uit de stuurgroep schreef hij een speciaal behandelplan. Zij bespreken vandaag met een groot deel van de ziekenhuizen de resultaten van het onderzoek op een manifestatie in Utrecht. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Bijna kwart gescreende patiënten is ondervoed

Vroege herkenning en behandeling ondervoeding loont

Meer kwaliteitsnieuws op de themapagina

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.