Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderhartcentra Nijmegen en Utrecht fuseren

De kinderhartcentra van UMC St Radboud in Nijmegen en het Universitair Medisch Centrum Utrecht gaan fuseren tot één centrum voor kinderhartchirurgie.

Het nieuwe kinderhartcentrum bestrijkt Utrecht en groot deel van het oosten van land en gaat bijna vierhonderd ingrepen per jaar verrichten. Het is daarmee een van de grootste kinderhartcentra van Nederland. In het gefuseerde hartcentrum worden alle ingrepen verricht. Het merendeel van de toekomstige operaties vindt plaats in zowel Nijmegen als Utrecht. Operaties op pasgeboren baby’s worden echter allemaal uitgevoerd in Utrecht, hebben de beide UMC’s besloten.

Sterfgevallen

Een groep kinderhartchirurgen en kindercardiologen uit beide universitaire ziekenhuizen vormt de kern van het nieuwe hartcentrum voor kinderen. Het Nijmeegse kinderhartcentrum raakte onlangs in opspraak omdat er sprake zou zijn van een hoger dan gebruikelijk aantal sterfgevallen. Het UMC stelde dat die conclusie was gebaseerd op verkeerde interpretatie van gegevens. Toch lag het Nijmeegse kinderhartcentrum in december al eens wekenlang plat. Het ziekenhuis hield de protocollen en werkwijze op de afdeling uitgebreid tegen het licht.

Expertise opbouwen

Het ministerie van Volksgezondheid komt binnenkort met een rapport over de sluiting van een aantal kinderhartcentra in Nederland. In totaal zijn er vijf hartcentra voor kinderen. Het centrum in Nijmegen zou volgens berichten worden voorgedragen voor sluiting. Bestuursvoorzitter Emile Lohman van het UMC St Radboud erkent dat de twee ziekenhuizen met de fusie een voorschot nemen op het rappport. De maatregel is volgens Lohman ook bedoeld om kennis te vergroten. “Er vinden bijvoorbeeld niet zo heel veel operaties plaats op pasgeborenen baby’s. Door de fusie neemt het aantal operaties in het nieuwe kinderhartcentrum flink toe en kunnen we nog meer expertise opbouwen en ervaring opdoen.” De twee ziekenhuizen gaan de komende weken gebruiken om de fusie verder voor te bereiden. (ANP)

Lees ook:

IGZ: ‘Geen hoger risico kinderhartcentrum UMC’

UMC St Radboud weer in opspraak

Wachtlijst hartcentrum Radboud te lang

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.