Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderoncologisch centrum komt in Amsterdam

Mark van Dorresteijn
Het Nationaal Kinderoncologisch Centrum (NKOC), waarvan de oprichting eerder dit jaar werd aangekondigd, komt op het terrein van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam te staan.
Kinderoncologisch centrum komt in Amsterdam

De nieuwe kliniek opent naar verwachting in 2013 haar deuren. Dat hebben de initiatiefnemers deze week bekendgemaakt.

Versnipperd

Artsen en ouders van kankerpatiëntjes hebben de handen ineengeslagen om te komen tot één behandelcentrum voor kinderen met kanker. Nu is de zorg voor die groep patiënten versnipperd. Het is voor zowel het onderzoek als voor de behandeling beter als de verschillende behandelcentra de krachten bundelen, menen zij. Het doel van het NKOC is de overlevingskans van kinderen met kanker binnen vijftien jaar te verhogen van 75 naar 90 procent.

Keuzemogelijkheid

De koepel van de acht universitaire ziekenhuizen in Nederland (NFU) toonde zich bij de presentatie van de plannen in maart al kritisch. De federatie erkent de noodzaak van concentratie, maar vindt het beter als kinderoncologie gekoppeld blijft aan algemene kindergeneeskunde zoals die in de bestaande academische kinderziekenhuizen wordt aangeboden. Bovendien vindt de NFU dat er minimaal twee behandelcentra moeten overblijven, zodat ouders een keuzemogelijkheid hebben.

Uniek samenwerkingsverband

Het NKI-AVL reageerde verheugd op de komst van het NKOC. Volgens Anton Berns, voorzitter van de raad van bestuur, ontstaat hiermee een voor Nederland en Europa uniek samenwerkingsverband. Dat zal leiden tot kankerbehandeling en -onderzoek op wereldniveau voor zowel kinderen als volwassenen, is zijn verwachting. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Betrek kinderen vaker bij besluitvorming over kankerbehandeling

‘Concentreer complexe kankeroperaties’

Nationaal centrum voor kinderkanker in de maak

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.