Kleine organisaties leveren betere ouderenzorg

Kleine ouderenzorgorganisaties voeren minder verbeteracties uit, maar leveren wel betere zorg. Dat blijkt uit het proefschrift ‘Trinity of Quality Improvement’ van Sjenny Winters. Zij promoveerde op vrijdag 12 september 2014 aan het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Kleine organisaties leveren betere ouderenzorg
Foto: ANP - Roos Koole

Winters onderzocht hoe de kwaliteit van de ouderenzorg wordt verbeterd en welke factoren dat proces beïnvloeden. Ze bekeek of structuurkenmerken zoals regio, capaciteit en het onderdeel uitmaken van een concern invloed hebben op deze uitkomsten. Dat blijkt inderdaad het geval. Grote concerns en grote locaties in het westen van Nederland presteren over het algemeen slechter dan kleine concerns en kleine organisaties. Winters redeneert dat kleine instellingen wellicht geschikter zijn voor een persoonlijke benadering.

Verbeteracties

Hoewel de kleine zorgorganisaties betere zorg leveren, komen zij minder toe aan verbeteracties. Dit ontstaat vooral door een tekort aan capaciteit. De onderzochte organisaties voeren gemiddeld

5
32

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.