Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleine ziekenhuizen vrezen verlies IC’s

Burgemeesters van gemeenten met kleine ziekenhuizen in Nederland hebben een brandbrief gestuurd aan minister Klink van VWS waarin zij aandringen op het in stand houden van de zogenoemde beschikbaarheidstoeslag voor kleine ziekenhuizen.
Kleine ziekenhuizen vrezen verlies IC's

De beschikbaarheidstoeslag betreft een toeslag voor ziekenhuizen met een verzorgingsgebied tot 72.500 mensen. “Als deze toeslag verdwijnt, lukt het niet meer om afdelingen spoedeisende hulp, intensive care, kinder- en verloskundige zorg in de benen te houden”, aldus vrijdag de burgemeesters Stavast van Stadskanaal en Vlietstra van Winschoten namens zeven gemeenten.

Dunbevolkt

Zij schreven de brief mede namens de burgemeesters van Hardenberg, Coevorden, Dongeradeel, Delfzijl en Dirksland. Dat zijn de gemeenten met ziekenhuizen met een verzorgingsgebied tot 72.500 inwoners. De burgemeesters vrezen dat door de voorgestelde variabele beschikbaarheidstoeslag de ziekenhuizen in dunbevolkte gebieden minder geld zullen ontvangen, waardoor het verlenen van acute hulp in het gedrang komt. Dergelijke hospitaals hebben minder patiënten dan ziekenhuizen in grootstedelijke gebieden. De vaste kosten zijn echter net zo hoog als voor de grotere ziekenhuizen.

Inkomstenverlies

Een variabele regeling leidt tot een lagere vergoeding, terwijl de dichtbevolkte gebieden door het grotere aantal patiënten juist meer geld krijgen. Afhankelijk van het ziekenhuis levert de voorgestelde maatregel een inkomstenverlies op variërend van 700.000 tot 3 miljoen euro in de genoemde gemeenten, aldus de burgemeesters. (ANP)

Links:

‘Onnodige sterfgevallen op kleine IC’s’

Kleine ziekenhuizen doen het beter

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.