Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink blijft vasthouden aan landelijk EPD

Mario Gibbels
Minister Klink blijft zich concentreren op een landelijk EPD. Ondanks het verzoek van artsenorganisatie KNMG om geld en energie te steken in regionale EPD’s. Dat schrijft de minister in antwoord op vragen van de Eerste Kamer waar de EPD-wet op dit moment in behandeling is.

Klink wijst er in zijn antwoord nog eens fijntjes op dat de artsenorganisaties zelf in 2004 hebben aangedrongen op een snelle invoering van een landelijk EPD. En ook al zou Klink ervoor kiezen om zich te richten op regionale EPD’s, dan blijft de vraag wat er precies onder regio’s verstaan moet worden. Volgens Klink zijn er namelijk geen “vast omlijnde landelijk dekkende bestuurlijke zorgregio’s”.

De minister schat dat er voor een landelijke dekking dan zo’n 75 regionale schakelpunten nodig zijn die ieder zo’n zes à zeven ton kosten. Het zou volgens hem tot een ‘lappendeken’ van infrastructuren leiden.

Bij de invoering van het landelijk EPD maakt Klink echter wel dankbaar gebruik van de verschillende regionale samenwerkingsverbanden. Dat schrijft hij in antwoord op een brief van de KNMG over het EPD. Inmiddels zijn in 28 van de 32 regionale samenwerkinsverbanden zorgaanbieders aangesloten op het landelijk schakelpunt (LSP) of ze hebben daar concrete plannen voor.

De invoeringsdatum voor het landelijk EPD schuift inmiddels stukje bij beetje op richting tweede helft 2010. Klink schrijft in zijn brief aan de KNMG dat hij de verplichte aansluiting op het LSP niet eerder in werking wil laten treden dan nadat een groot deel van de zorgaanbieders is aangesloten. Klink verwacht dat in de eerste helft van volgend jaar zo’n 80 procent van de zorgaanbieders een ict-leverancier heeft die gekwalificeerd is voor aansluiting op het LSP. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.