Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Klink houdt vast aan landelijk epd

Minister Klink blijft zich concentreren op een landelijk elektronisch patiëntendossier (epd). Ondanks het verzoek van artsenorganisatie KNMG om geld en energie te steken in regionale epd’s. Dat schrijft de minister in antwoord op vragen van de Eerste Kamer waar de epd-wet op dit moment in behandeling is.
Klink houdt vast aan landelijk epd

Klink wijst er in zijn antwoord nog eens fijntjes op dat de artsenorganisatie zelf in 2004 heeft aangedrongen op een snelle invoering van een landelijk epd. En ook al zou Klink ervoor kiezen om zich te richten op regionale epd’s, dan blijft de vraag wat er precies onder regio’s verstaan moet worden. Volgens Klink zijn er namelijk geen “vastomlijnde landelijk dekkende bestuurlijke zorgregio’s”.

Epd schakelpunten

De minister schat dat er voor een landelijke dekking zo’n 75 regionale schakelpunten nodig zijn die ieder zo’n zes à zeven ton kosten. Het zou volgens hem tot een lappendeken van infrastructuren leiden. Bij de invoering van het landelijk epd maakt Klink echter wel dankbaar gebruik van de verschillende regionale samenwerkingsverbanden. Dat schrijft hij in antwoord op een brief van de KNMG over het epd. Inmiddels zijn in 28 van de 32 regionale samenwerkingsverbanden zorgaanbieders aangesloten op het landelijk schakelpunt (LSP) of ze hebben daar concrete plannen voor.

Landelijk schakelpunt

De invoeringsdatum voor het landelijk epd schuift inmiddels stukje bij beetje op richting tweede helft 2010. Klink schrijft in zijn brief aan de KNMG dat hij de verplichte aansluiting op het LSP niet eerder in werking wil laten treden dan nadat een groot deel van de zorgaanbieders is aangesloten. Klink verwacht dat in de eerste helft van volgend jaar zo’n 80 procent van de zorgaanbieders een ict-leverancier heeft die gekwalificeerd is voor aansluiting op het LSP. (ICTzorg–Mario Gibbels)

Lees ook:

Overzicht van ZIS/EPD-leveranciers aan ziekenhuizen

Regionale epd’s slechter beveiligd dan landelijk epd

KNMG wil geen landelijk EPD

Eigen epd, Erasmus MC

2 REACTIES

  1. Er volgt weer een nieuwe discussie over het EPD. Laten we nu eens met z n ALLEN eens de schouders er onder zetten en aan het werk gaan en niet meer zeuren over wat wel en niet kan.
    We leven in een andere tijd met moderne communicatiemiddelen zoals Internet en maak daar gebruik van.Een landje als NL – net zoveel inwoners als een stad in Turkije ( Instanboel)moet toch in staat in een EPD Landelijk in te voeren. Zelf ben ik een groot voorstander van Europese aanpak. Laat Brussel het regelen , zij regelen al zoveel.

  2. Lees alle reacties
  3. Voor deskundigen moet het aan de hand van ervaringcijfers (over zorgverlening buiten de eigen regio) toch niet zo moeilijk zijn om aan de heer Klink uit te leggen dat een landelijk EPD te vergelijken is met ‘het schieten van een kanon op een mug’. Dan behoeven er ook niet allerlei oneigenlijke argumenten te worden verzonnen om tegenweer te bieden.

    Voorgaande los van het feit dat men al meer dan 30 jaar probeert om een dergelijk ICT-traject af te leggen. Weet de heer Klink wel hoeveel geld dat al heeft gekost? Veel meer dan 75 schakelpunten maal €800K.
    En wat is het nut van een landelijk EPD wanneer het EPD binnen vele instellingen nog niet goed is geregeld. (sorry, toch weer zo’n argument dat naar voren wordt gebracht omdat de hamvraag over het kanon en de mug niet wordt gesteld.)
    Beste heer Klink, zorgt u er eerst toch voor dat de medisch specialisten op ziekenhuisniveau hun uiterste medewerking gaan verlenen. Hierdoor alleen al gaat de kwaliteit van de zorg al erg vooruit.
    Kortom, richt uw energie op het onderwerp dat echt hout snijdt en streeft geen zaken na waarvan we in de toekomst alleen maar meer last zullen krijgen wanneer een dergelijk systeem ook nog onderhouden moet worden en veilig moet blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.