Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Klink: ‘Landelijk epd kan niet stopgezet worden’

Mario Gibbels
In een laatste poging om de Eerste Kamer op andere gedachten te brengen heeft minister Klink de senatoren een brief geschreven. Hierin stelt hij dat het in strijd is met de regels van behoorlijk bestuur als hij van de een op de andere dag het landelijk epd stopzet.
Klink: ‘Landelijk epd kan niet stopgezet worden’

Eerste Kamerlid Ing You Tan van de PvdA heeft een motie ingediend waarin staat dat het landelijk epd onmiddellijk moet worden stilgelegd. Deze motie krijgt waarschijnlijk vanmiddag een meerderheid van stemmen in de Eerste Kamer.

Vrijwillig

Klink wijst er in zijn brief aan de Eerste Kamer op dat zorginstellingen zich op dit moment vrijwillig aansluiten op het landelijk schakelpunt (LSP) en dat hij ze dat niet kan verbieden.

Subsidie

Nictiz krijgt van het ministerie van VWS subsidie voor de bouw en het beheer van het LSP. Het zou volgens Klink in strijd zijn met de regels van behoorlijk bestuur als het ministerie van de ene op de andere dag de subsidie voor Nictiz zou stopzetten omdat de Eerste Kamer wil dat het landelijk epd stilgelegd wordt. (Mario Gibbels)

Lees ook

Eerste Kamer legt volgende week epd stil

NPCF vraagt Eerste Kamer om invoering EPD

11 REACTIES

 1. Wel grappig dat Klink, die zijn gehele ambtsperiode in het teken van Onbehoorlijk Bestuur heeft weten te plaatsen, nu zelf met dit verwijt komt. De Eerste Kamer is het enige wat er nog staat tussen een onbehoorlijk slecht beveiligd en overbodig systeem. Onbehoorlijk Besturen is ook de tallloze waarschuwingen van het CPB en uit het veld systematisch negeren en zelfs wetenschappelijk onderbouwde kritiek wegwuiven. En dan hebben we het nog niet eens over het onbehoorlijk verzwijgen van de Q-koorts epidemie of het onbehoorlijk knullig doorgevoerde rookverbod, waar geen rechter iets mee kan. Onbehoorlijk Bestuur en Klink zijn aan elkaar verbonden, maar dat is niet de schuld van de Eerste Kamer.

 2. Lees alle reacties
 3. De kans dat ik buiten een straal van 50 km een gezondheidsprobleem krijg waarvoor met spoed een arts moeten handelen zo klein dat het de hoge kosten van een EPD niet rechtvaardigt. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!
  Kortom, direct stoppen met de zinloze uitgaven voor een landelijk EPD.

 4. De grootste fouten die ik in mijn carriere als huisarts heb gemaakt, hadden steeds te maken met het uitgaan van informatie die anderen hadden verzameld (bijvoorbeeld een diagnose van een andere huisarts, het uitvragen van allergieën en aanwezige ziekten door en assistente). Het is niet gezegd dat het EPD zonder gevaren is, omdat het iets wezenlijks in de communicatie kan veranderen. Onderzoek hiernaar is nooit gebeurd, en maakt ook geen deel uit van het traject. Dat is volstrekt tegengesteld aan de praktijk, die vereist dat nieuwe handelwijzen en behandelingen eerst getest moeten worden voor ze toegepast worden. Waarom is er nooit onderzoek naar gedaan? Het is onbehoorlijk om dit soort essentiele stappen over te slaan, omdat men aanneemt dat iets nieuws automatisch beter is.

 5. Waar is iedereen toch zo bang voor. Het EPD kan ervoor zorgen dat relevante medische gegevens straks centraal beschikbaar zijn. Wel fijn om te weten als je op de SEH ligt en ze dat middel waar jij alergisch voor bent toe willen dienen. Een groot deel van de weerstand komt van huisartsen die beseffen dat hun eigen dossiers niet voldoende op orde zijn om aan een EPD aan te kunnen leveren. Een aantal doemdenkers zaaien angst voor een product die zoveel voor ons kan betekenen.

 6. Omdat we van onze gloednieuwe Mercedes niet 100% kunnen aantonen dat we de komende jaren geen ongeluk zullen krijgen blijven we maar veilig in ons Renaultje 4 met versleten remmen rijden.
  Het doorslaan van risico mijdend gedrag in mijn beleving.

 7. Beste Landgenoten, met dit soort commentaren denk ik vooral:
  “Onbehoorlijke burgers krijgen het bestuur dat ze verdienen.”
  Ik denk dat de bedoelingen van de heer Klink behoorlijk nobel zijn en dat hij iets relevants van de grond tracht te krijgen. De kosten van de operatie: omgekeerd evenredig met de mate van medewerking in de sector!

 8. En het optuigen van een duur systeem zonder dat er een wettelijke basis is, het voortdurend onderstrepen van de voordelen terwijl de nadelen en risico’s niet genoemd worden, het “informeren” van de bevolking d.m.v. een ongeadresseerde brief (“Aan de bewoners van dit adres”) zijn allemaal voorbeelden van behoorlijk bestuur?

 9. Ik hoop dat Klink de kamer kan overtuigen dat het landelijk EPD dient door te gaan. Het Landelijk EPD zal de kwailiteit van zorg behoorlijk gaan verbeteren. Vergeet niet dat doordat nu informatie over een patient maar op één plek tegelijk kan zijn er fouten voorkomen kunnen worden omdat de informatie met het landelijk EPD gedeelt gaan worden. het is een Gotspe dat de beveiliging van de gegevenz zo opgespeelt wordt, loop de eerste de beste ziekenhuis binnen en je kan zo papieren dossiers bemachtigen en meenemen. Zo simpel is het met het EPD straks niet. Dan is misbruiik aan te tonen door de logging die toegepast wordt (zie bv NEN 7513).
  En wat betreft de heren specialisten, het kan bijvoorbeeld voor komen dat een microbioloog arts tot 8 ton thuis kan komen. Hier zijn echt alle verhoudingen zoek.

 10. Ik hoop dat Klink de kamer kan overtuigen dat het landelijk EPD dient door te gaan. Het Landelijk EPD zal de kwailiteit van zorg behoorlijk gaan verbeteren. Vergeet niet dat doordat nu informatie over een patient maar op één plek tegelijk kan zijn er fouten voorkomen kunnen worden omdat de informatie met het landelijk EPD gedeelt gaan worden. het is een Gotspe dat de beveiliging van de gegevenz zo opgespeelt wordt, loop de eerste de beste ziekenhuis binnen en je kan zo papieren dossiers bemachtigen en meenemen. Zo simpel is het met het EPD straks niet. Dan is misbruiik aan te tonen door de logging die toegepast wordt (zie bv NEN 7513).
  En wat betreft de heren specialisten, het kan bijvoorbeeld voor komen dat een microbioloog arts tot 8 ton thuis kan komen. Hier zijn echt alle verhoudingen zoek.

 11. De subsidietermijn voor aansluiting door huisartsen misbruiken om zoveel mogelijk aansluitingen te verkrijgen en zodoende de zgn steun uit het veld te kunnen aantonen is echt een bestuurlijke wanprestatie, een betrouwbare overheid onwaardig. Er is geen bewijs dat een EPD nuttig is, laats staan de kosten en risico’s waard is.

 12. En eerder gemaakte afspraken die je met specialisten hebt gemaakt eenzijdig opzeggen is niet in strijd met regels van behoorlijk bestuur?
  Of 3 tot 5 miljars aan de introductie van de DBC financiering overboord gooien na 3 jaar is ook niet in strind met de regels voor behoorlijk bestuur?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.