Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Klink noemt goedkeuring van zijn plannen onontkoombaar

Als de Tweede Kamer zijn bezuinigingsplannen in de zorg niet overneemt, worden komend jaar miljoenen te veel uitgegeven. Dat zegt demissionair minister Klink van VWS vandaag in een interview met de Volkskrant.
Klink noemt goedkeuring van zijn plannen onontkoombaar

Als de plannen die nu in de Kamer liggen, worden afgewezen, zal dat leiden tot snijden in het basispakket of het verhogen van het eigen risico. Dat zegt de minister in de krant. Op de vraag of de uitbreiding van vrije prijsvorming ook goedgekeurd moet worden, zegt Klink: “Ik kan me niet voorstellen dat dat er nu doorheen komt.” Klink uit in het interview kritiek op het standpunt van de PvdA tegen marktwerking in de zorg. “Bos gooit het nu over de boeg van marktwerking en private investeerders. Maar daar gaat het helemaal niet om. De vraag is of de overheid de tarieven bepaalt, of dat ziekenhuizen en verzekeraars dat zelf doen. De PvdA houdt vast aan een gedateerd systeem. Bij vaste tarieven wordt eerst onderzoek gedaan naar de handelingen van specialisten, huisartsen, apothekers, noem maar op. Dan worden voor duizenden handelingen tarieven berekend, waartegen bijna per definitie protest wordt aangetekend omdat behandelaars die te laag vinden. Daar gaan soms jaren overheen. Je loopt mijlenver achter de werkelijkheid aan.”

Crisispakket

In het interview vertelt Klink ook over de weerstand van het ministerie van Financiën tegen zijn bezuinigingen. “Bij het crisispakket van maart vorig jaar heb ik een forse bezuiniging op me genomen, op voorwaarde dat ik mijn agenda kon uitvoeren. Op Financiën gingen de hakken steeds dieper in het zand. Dat is gelukkig buiten de publiciteit gebleven, maar het was de afgelopen maanden heel heftig.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Zorgpartijen ongelukkig over val kabinet

Kabinet wil 1,8 miljard besparen op zorgtoeslag

Kabinet wil meer prikkels voor kostenbeheersing

Vijftig procent vrije prijzen bij ziekenhuizen

5 REACTIES

 1. Klink voert een beleid uit dat in lijn ligt met de plannen waar we al meer dan twintig jaar mee bezig zijn. Een zorgvuldige overgang naar een vraaggestuurdstelstel ipv een ouderwets budgetsysteem.
  Klink is verantwoordelijk voor het beleid op macto niveau. De invoering van prestatiebekostiging. Een systeem waar alle brancheorganisaties in de ziekenhuiszorg achter staan.
  Bureaucratie heeft soms ook een reden. Zo is er veel geklaag over de bureaucratie rond de PGB’s. Dat komt omdat er op dit moment veel misbruik van gemaakt wordt.
  Anyway, juist door de zorg terug te geven aan de zorgprofessional en de patiënt (de markt) wordt de bureacratie teruggedrongen. Dat gaat niet van de één op de andere dag. Daar gaan enkele jaren over heen. De resultaten van Klink zie je pas over een paar jaar terug.

 2. Lees alle reacties
 3. Minsiter Klink heeft niet goed in de gaten wat een rommeltje hij gemaakt heeft van de gezondheidszorg.
  Hij heeft er een bureaucratisch moloch van gemaakt. Dit maakt de gezondheidszorg duur!!. Formulieren die in drievoud ingevuld moeten worden. ondersteunende diensten die de toon aangeven. Hun werktijden zijn kantoortijden, die niet synchroon lopen met zorgverleners van de directe patientenzorg. Dit lijdt tot inefficientie waar de honden geen brood van lusten.
  De chaos is zo groot!
  Voor managers, ook als je minister bent van volksgezondheid, is het belangrijk dat je weet wat er op de werkvloer van belang is en dat een bedrijf niet alleen van achter een bureau bestiert kan worden. Dit lijdt tot inefficeinte maatregelen die heel veel geld kosten. Daar is het beleid van minister Klink een duidelijk voorbeeld van.
  Laat de wereld van de schone schijn los en ga echt aan het werk.
  De chaos die minister Klink samen met uw voorganger, dhr Hoogervorst, ( hij heeft ook het hazepad gekozen) gecreerd heeft kost de gemeenschap goud geld.
  Meer dan de gedoodverfde “grijze golf” nog zal gaan kosten.
  Voor mij is het beleid van Minister Klink de reden dat ik zeker geen CDA zal stemmen.

 4. Klink heeft de ziekenhuizen helemaal niet nodig om gierend de bocht uit te vliegen.
  Hij besteld gewoon voor miljoenen teveel aan H1N1 vaccin en slaat zich vervolgens op de borst onder het motto: dat heb ik goed gedaan hè.
  Ja meneer Klink : geweldig

 5. Bezuinigingen is tegenwoordig een Mode-Woord geworden. Je kunt er niets mee met deze ” loze ” kreten. Je moet je bezig houden met het Kern-probleem en dat zijn o.a. de Enorme Burocratie die de Overheid in het leven heeft geroepen wat op zich al Miljarden kost en ten tweede de enorme Overhead van de ZorgInstellingen , die ook veel minder kunnen door een efficientere Aanpak door innovatieve Managers waar de Zorg om schreeuwt! Politiek kijk met een andere Blik op het totale pakket, dan alleen denken in ” Onkosten-Post ” !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.