Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Klink nu tegen winstuitkering

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ab Klink was als minister van VWS voor winstuitkering. Maar nu lijkt hem dat onverstandig in een stelsel dat volume draaien beloont.
Klink nu tegen winstuitkering

Toen Klink minister van VWS was, stond hij aan de wieg van het huidige bekostigingssysteem in de curatieve zorg. Hij ziet dat nog steeds als een vooruitgang, omdat er nu eindelijk inzicht ontstaat waaraan zorgaanbieders het geld besteden. In het stelsel van budgetfinanciering was het onduidelijk waaraan ziekenhuizen het geld uitgaven. Maar Klink, momenteel lid raad van bestuur van zorgverzekeraar VGZ, heeft ook oog voor de tekortkomingen van huidige bekostigingssystematiek. ‘Het huidige stelsel beloont veel doen en beloont niet per se de beste zorg. In de zorg belonen we te veel opereren’, zegt Klink in een interview met NRC Handelsblad.

Winstuitkering en gepaste zorg

In een stelsel dat veel doen beloont, lijkt Klink introductie van winstuitkering onverstandig. Als minister was hij juist wel voorstander en botste hij hierover met oud-minister Wouter Bos van Financiën. ‘Met winstuitkeringen gooi je er nog een extra prikkel bovenop om volume te draaien. Het geeft te veel risico’s. Ik denk dat ik bij de winstuitkeringen wel iets naar Wouter Bos ben opgeschoven. Privaat geld kan zeker nodig zijn, maar laten we dat dan doen in combinatie met een stelsel dat volume draaien niet beloont.’ Klink wil dat er een nieuw bekostigingssysteem komt dat artsen beloont om gepaste zorg te leveren.

Schippers en winstuitkering

Minister Edith Schippers van VWS wil winstuitkering in de zorg mogelijk maken. Maar wegens gebrek aan steun in de Tweede Kamer moest zij haar wetsvoorstel eerder dit jaar intrekken. Ze kondigde toen aan om later dit jaar met een aangepast wetsvoorstel te komen.

Winstuitkering

Over winstuitkering in de zorg wordt al jaren gesproken. De zorg is er volgens velen nog niet klaar voor, maar hoe kan winstuitkering toch mogelijk gemaakt worden? Of moet het voor altijd verboden worden binnen de zorg? In het dossier kunt u uw mening vormen. Bekijk het dossier

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.