Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Klink stelt invoering kapitaallasten care nog een jaar uit

De nieuwe vorm van kapitaallastenvergoeding voor de care zal niet per 1 januari 2011 ingevoerd worden. Dat zei demissionair minister Klink van VWS gisteren toe aan de Kamer in een Algemeen Overleg. Zorginstellingen kunnen volgend jaar dus nog rekenen op de vergoeding van vastgoed via de nacalculatie.
Klink stelt invoering kapitaallasten care nog een jaar uit

Het nieuw in te voeren systeem van de Normatieve Huisvestingscomponent (NHC) voor de kapitaallastenvergoeding in de care en de ggz is volgens Klink nog niet rijp voor invoering. “De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat het niet voor 2011 in de benen kunnen zetten”, aldus de minister. De aanwezige Kamerleden reageerden tevreden over het uitstel, maar drongen wel aan op indicaties voor het veld over wat zij in 2012 precies kunnen verwachten. Klink zei hier nog voor het zomerreces aan te willen voldoen, maar wees wel op de status van die indicaties die ‘door een demissionair kabinet een dag voor het zomerreces worden gegeven.’

Stilgelegde bouwprojecten

Esmé Wiegman van de ChristenUnie gaf aan dat haar partij signalen ontvangt over bouwprojecten die stil zijn komen te liggen vanwege de onzekerheid rondom de kapitaallastenvergoeding. Ook VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg maakte zich druk over de NHC. Volgens haar informatie durven financiers nu nog slechts zeer kortlopende leningen te verstrekken aan bouwende zorgaanbieders. Daarnaast bestaat volgens haar de angst dat in de huisvestingscomponent niet de verschillen in grondprijs meegenomen zijn. De minister antwoordde dat gemeenten dit verschil in grondprijs zouden moeten compenseren voor zorgorganisaties, waarop Miltenburg opmerkte dat projectontwikkelaars vaak meer over de grondprijs te zeggen hebben dan gemeenten.

Meerpersoonskamers

Antoinette Vietsch van het CDA drong er in haar laatste Kameroptreden bij de minister op aan om zorginstellingen die nog steeds zes- en vierpersoonskamers hebben in 2011 zwaar te straffen. De minister voelde hier wel voor en zei toe dat de Inspectie voor de Gezondheidzorg hier streng op zal gaan controleren en mogelijk geldboetes zal opleggen of zal overgaan tot het sluiten van instellingen die nog steeds hun verouderde vastgoed niet hebben afgebroken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

ActiZ wil huisvestingscomponent in één klap invoeren

Zorgvastgoed als kans om te ondernemen

Scheiden wonen en zorg in de ijskast

VWS heeft haast met invoering kapitaalslasten

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hoe kan een demissionair Minister zulke uitspraken doen.De Verkiezingen staan voor de deur , dus het Nieuwe Kabinet en de Volksvertegenwoordigers maken na 9 juni 2010 de dienst uit.De uitspraak van ” het sluiten van instellingen die nog steeds verouderd vastgoed niet hebben afgebroken ” ; etc. , betaalt de dem.Minister de kosten van Nieuwbouw van Zorginstellingen met eenpersoonskamers ? Het is een ideaalbeeld , maar in deze tijd van Crisis niet te realiseren. We hebben onze handen vol met andere Landen zoals Griekenland en de andere Zuid Europese Landen ,die volgen ;met Miljarden-problemen.
    Politiek , denk eerst na over wat je zegt.Vandaag ” Gehaktdag” , ben benieuwd over de Zorg en de ” Miljarden-” Dans” in Europa !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.