Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink wil halvering aantal fouten in vijf jaar

Binnen vijf jaar moet het aantal vermijdbare fouten en complicaties in ziekenhuizen zijn gehalveerd. Dat stelt minister Klink voor in een brief aan de Tweede Kamer.

Zorgverzekeraars en zorgkantoren moeten vanaf nu concrete afspraken maken met zorgaanbieders over grotere veiligheid en transparantie. Ook leidinggevenden en zorgverleners binnen instellingen moeten hierover toetsbare afspraken maken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat toezien op de handhaving.

Verplicht

Klink wil bovendien bewezen verbeteringen in de zorg verplicht opleggen aan zorginstellingen. Het gaat daarbij om thema’s waarbij snel resultaat mogelijk is en die zijn gebaseerd op nationale of internationale voorbeelden.

Veiligheid

Klink pleit voor een cultuuromslag: het moet vanzelfsprekend worden om continu stil te staan bij de veiligheid van patiënt en cliënt. Alle ziekenhuizen moeten een veiligheidsmanagement systeem invoeren en de Inspectie gaat daar vanaf 1 januari 2008 op toezien. Hiervoor is inmiddels een norm opgesteld: de Nederlandse Technische Norm (NTA). Op 12 juni wordt de NTA aan de minister aangeboden tijdens het symposium patiëntveiligheid.

Dossiers

Ook wil Klink structureel meer aandacht voor patiëntveiligheid in de opleiding van alle zorgverleners. Het beoordelen van dossiers door artsen en verpleegkundigen wordt daarom niet alleen een onderdeel van nascholingen maar ook van de opleidingen tot arts en verpleegkundige. Een wetsvoorstel dat inzage in dossiers door de Inspectie voor de Gezondheidszorg regelt, is in aantocht. (ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.