Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink wil nieuwe financiering huisarts

Minister Ab Klink wil versneld een andere financiering van de huisartsenzorg invoeren. "We gaan de bekostiging zo aanpassen dat meer zorg in de eerste lijn wordt verschaft. Ik wil naar een functionele bekostiging," aldus de minister van Volksgezondheid in een toelichting op de beleidsagenda voor volgend jaar.

Hij denkt aan modules voor bepaalde chronische aandoeningen. Een huisarts ontvangt dan een vast bedrag per chronische patiënt. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet hierover nog een advies uitbrengen, maar Klink geeft aan haast te maken. “Ik wil de financiering nog deze kabinetsperiode invoeren.”

Meer voor huisartsenzorg

Aan huisartsen en gezondheidscentra zal volgend jaar 2,2 miljard euro worden uitgegeven. Dat is fors hoger dan enkele jaren geleden. De minister geeft aan dat sinds 2004 in totaal 500 miljoen euro meer aan huisartsenzorg is besteed. Dat is per huisarts 65.000 euro extra. Met name het aantal consulten is flink gegroeid. Vanwege deze uitgavenontwikkeling vindt Klink dat de huisartsen zelf moeten opdraaien voor de verbetering van hun bereikbaarheid. Uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleek onlangs dat huisartsen slecht bereikbaar zijn. Klink wil dat de huisartsen en de verloskundigen minimum normen opstellen. Ook voor de telefonische bereikbaarheid moeten er minimumnormen op tafel komen.

Samenwerken SEH

Daarnaast moeten de huisartsenposten gaan samenwerken met de afdelingen spoedeisende hulp (SEH) in de ziekenhuizen. Op het ogenblik komt zestig procent van de patiënten die een afdeling SEH bezoekt niet via een verwijzing van de huisarts binnen. Een groot deel van deze patiënten kan echter goed door de huisarts worden geholpen en niet door een dure specialist. Klink wil daarom dat SEH’s binnen drie jaar integreren met de huisartsenposten. Fuseren wordt niet verplicht maar samenwerken wordt aantrekkelijk gemaakt doordat de financiering wordt veranderd. Ook de zorgverzekeraars moeten de samenwerking tussen de SEH’s en de huisartsenposten bevorderen door daar in contracten afspraken over te maken. De bedoeling is dat ze de spoedeisende hulp integraal inkopen. Tevens wordt het voor hen financieel aantrekkelijker gemaakt om dat zo doelmatig mogelijk te doen.

Meer ambulances

Voor meer ambulances komt in 2009 een bedrag van 12 miljoen euro beschikbaar en in de jaren daarna nog eens 18 miljoen euro. Hiermee wordt het aantal standplaatsen uitgebreid zodat 95 procent van de bevolking binnen een kwartier wordt bereikt. Vanaf volgend jaar wordt het netwerk van mobiele medische teams uitgebreid met traumahelikopters die zeven dagen per week beschikbaar zijn. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Huisartsen declareren meer dan voorzien

Start pilots voor indicatiestelling door de huisarts

Klink wil 47 extra ambulances

Meer Prinsjesdag nieuws:

Klink gaat door met transparantie en marktwerking

Pgb komt in regiobudget

Tekorten AWBZ lopen op

Weblog Eric Bassant: Concurrenten in de ketenzorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.