Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMG: ‘Achterhaalde feiten in onderzoek EPD-privacy’

Mario Gibbels
De KNMG is het niet eens met alle conclusies die Medisch Contact en Webwereld trekken in een gezamenlijk artikel over de veiligheid van het EPD. “Dat artsen straks in alle medische dossiers zouden kunnen kijken, is onjuist”, aldus de KNMG.

Voor het artikel van Medisch Contact en Webwereld worden documenten gebruikt die via een WOB-verzoek zijn verkregen bij het College bescherming persoonsgegevens (CBP). “Het lijkt te gaan om stukken die inmiddels niet meer actueel zijn”, stelt de KNMG. “Verschillende zaken zijn achterhaald door de parlementaire besluitvorming rond de ‘Wet op het EPD’ en de voortschrijdende technische ontwikkelingen.”

Toegang artsen

De KNMG valt vooral over de conclusie dat artsen straks in alle medische dossiers zouden kunnen kijken. “Artsen hebben een UZI-pas nodig en moeten bovendien geautoriseerd zijn voor de toegang tot gegevens van een patiënt. De verschillende zorgdomeinen (medicatiegegevens, huisartswaarneemgegevens) worden verder technisch van elkaar gescheiden. Zo kunnen artsen die geen huisarts zijn straks niet bij de Huisartswaarneemgegevens.”

Aansprakelijkheid

Het toezicht is nog niet op alle punten goed geregeld, geeft ook de KNMG toe. “Ook de aansprakelijkheid moet nog worden uitgewerkt. Maar een goede bescherming van de privacy van patiënten ligt uiteindelijk in handen van de arts.” (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.