Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

KNMG: EPD-voorstellen Schippers roepen vragen op

Annelies Vermeulen
De KNMG kan zich vinden in twee nieuwe voorstellen van minister Schippers voor het landelijk EPD. De minister wil patiënten meer regie geven over de toegang tot hun medische gegevensen dit via een regionaal patiëntenportaal regelen.
KNMG: EPD-voorstellen Schippers roepen vragen op

De KNMG ziet wel nadelen bij de EPD-voorstellen van Schippers. Patiënten krijgen meer regie over de toegang tot hun gegevens dan wanneer zij zouden kunnen aangeven wie géén toegang zou mogen hebben. De KNMG ziet echter als mogelijk nadeel dat een zorgverlener waar een patiënt onvoorzien bij terechtkomt in de regel geen toegang zal hebben tot diens gegevens.

Landelijke infrastructuur

Ook betekent dit voorstel een belangrijke breuk met de ontwikkeling van de landelijke infrastructuur tot nu toe, waarin beschikbaarheid van gegevens de regel was en afscherming de uitzondering, zo schrijft de KNMG. “Dit werd van groot belang geacht voor een goede overdracht van gegevens en werd tot nu toe gezien als voorwaarde voor het kunnen leveren van verantwoorde zorg. Volgens de uitgangspunten van VWS en de veldpartijen is het primaire doel dat door middel van het actief en reactief bij de behandeling betrokken zorgverleners informeren, de informatievoorziening rondom behandeling van de patiënt verbetert. Het nieuwe voorstel kan deze doelen ondermijnen. “

Regionaal patiëntenportaal

Minister Schippers stelt ook voor dat patiënten niet langer via een landelijk patiëntenportaal toegang krijgen tot hun eigen gegevens, maar via een regionaal patiëntenportaal van de zorgaanbieder. Ook dit voorstel bevat voor de KNMG nog veel onduidelijkheden. “Zijn er bijvoorbeeld al voldoende zorgaanbieders, met name huisartsen, die via een patiëntenportaal deze toegang kunnen bieden? Hebben burgers wel via het regionale patiëntenportaal toegang tot een ‘telefoonboek’ van zorgverleners, zodat zij in staat zijn om aan te geven wie toegang mogen hebben tot hun medische gegevens? Ook is het de vraag of burgers via het regionale patiëntenportaal toegang hebben tot hun eigen medische gegevens die de zorgverlener van hen heeft. Voor regio’s waar nog geen patiëntenportaal bestaat, zal ook een oplossing gevonden moeten worden.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

NPCF bekritiseert nieuwe EPD-aanpassingen van Schippers

Patiënt bepaalt wie landelijk EPD inziet

3 REACTIES

  1. Alle goede ideeën en eindeloze inspanningen van de afgelopen 25 jaar hebben nog steeds niet geleid tot een handige, verstandige en betrouwbare realisatie van een in Nederland bruikbaar EPD noch van een E-gezondheidsdossier. Dat ligt niet aan bruikbare technologie. Over ‘eigen verantwoordelijkheid’ van de burger / verzekerde / patient is ook al veel gepraat. Noch politici, noch zorgverzekeraars zijn geïnteresseerd in de inhoudelijke discussie. Korte termijnvisies overheersen de noodzaak om te komen tot een duurzame (en nu misschien kostbare) oplossing. Het hoort kennelijk bij onze cultuur. Of is het misschien tijd voor een Joint EPD Fighter?….Ik laat mij graag aangenaam verrassen.

  2. Lees alle reacties
  3. Een usb-stick is onwerkbaar, en ook niet nodig om de inzage te regelen. De patiënt moet ook een centraal (gedeeltelijk) EPD op slot kunnen zetten (en weten wat de consequenties zijn). Zeggenschap van de patient is een voorwaarde voor welk EPD ook, ook al om de medische (!) kwaliteit te controleren (‘linkerbeen’ i.pl.v. ‘rechterbeen’!).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.