Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Koningin bezoekt Prinses Máxima kinderoncologisch centrum

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De samenwerking tussen zorg en onderzoek stond centraal tijdens het bezoek dat koningin Máxima op 3 december bracht aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. De koningin bezocht het centrum waarvan zijn ambassadrice is voor de tweede keer sinds de officiële opening in 2018.
Koningin bezoekt Prinses Máxima kinderoncologisch centrum
Koningin Maxima in de hal van het Prinses Maxima Centrum ,Foto: Patrick van Emst

Op de afdeling dagbehandeling praatte koningin Máxima met twee kinderen die lijden aan kanker en met hun ouders.

Koningin Máxima, dagbehandeling PMC
Koningin Máxima in gesprek op de dagbehandeling. Foto: Patrick van Emst

Dagbehandeling

Daarna vond een ontmoeting plaats met het multidisciplinair zorgteam van de dagbehandeling dat onder leiding staat van professor Josef Vormoor. Het gesprek ging over de integratie zorg en research. De koningin vroeg met name naar de psychologische begeleiding van de patiëntjes. De pedagogisch medewerker vertelde dat zij veel tijd besteedt aan een goede voorbereiding van kinderen en ouders om zo trauma’s te voorkomen. De psychologe benadrukte dat het niet alleen belangrijk is om te weten wat je moet doen om angst te voorkomen bij de kinderen, maar vooral ook je te realiseren dat je gedrag als zorgprofessional van invloed is op de angstbeleving van kinderen. Elk kind krijgt een casemanager die het contact onderhoudt tussen het ziekenhuis en thuis. Zij leert de situatie goed kennen en kan op tijd problemen signaleren.

Tumor Board

De koningin woonde ook een bijeenkomst bij van de Tumor Board. Dat is een multidisciplinair overleg waar alle nieuwe patiëntjes worden besproken en patiëntjes waarbij belangrijke beleidsbeslissingen moeten worden genomen. Het unieke van de Tumor Board is dat artsen en onderzoekers samen deelnemen aan dit overleg. Medisch directeur Rob Pieters: ‘Omdat de researchers er bij zijn, zijn ook de clinici meer up-to-date. Ze leren steeds meer van elkaar en daardoor gaat iedereen op een hoger niveau functioneren.’

Koningin Máxima woont vergadering bij van de Tumor Board
Koningin Máxima woont vergadering bij van de Tumor Board. Foto: Patrick van Emst

Kinderoncologie

Met een presentatie in het vorige week geopende auditorium sloot hoogleraar kinderoncologie Gert Jan Kaspers de middag af.  Hij vertelde dat er dit jaar 1000 stages zijn gevolgd, er zijn tachtig kinderartsen uit twintig verschillende landen geschoold. Het aantal onderzoeksgroepen bedraagt op dit moment dertig. Er werken 800 zorgprofessionals, 300 onderzoekers en 150 stafmedewerkers. De opnameafdeling beschikt over 87 ouder/kind kamers.

Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

Jaarlijks krijgen circa 600 kinderen in Nederland kanker. Nog steeds overlijdt één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte. In het Centrum is complexe zorg en research van de kinderoncologie geconcentreerd, met als missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Nauwe samenwerking tussen zorg en research zal naar verwachting leiden tot meer genezing van kinderen met kanker en minder nadelige effecten op latere leeftijd.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.