Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samenwerking umc’s en Prinses Máxima Centrum krijgt vorm

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) heeft een plan gepresenteerd over hoe de samenwerking tussen de umc’s en het Prinses Máxima Centrum (PMC) op het gebied van kinderoncologie er uit moet zien. De umc's gaan via een stichting deelnemen in de coöperatie PMC. Zorgverzekeraars Nederland en het PMC beoordelen momenteel deze governancestructuur die de umc’s nu voorstellen.
Samenwerking umc’s en Prinses Máxima Centrum krijgt vorm
Foto: ANP Jerry Lampen

In het Prinses Máxima Centrum, dat in 2016 haar deuren opent, worden de beste krachten gebundeld voor alle vormen van kinderkanker op het gebied van zorg, research en opleiding. Bij het centrum wordt een netwerk van geconcentreerde kinderoncologisch zorg betrokken. Hierbij zijn de umc’s in Groningen, Amsterdam, Nijmegen en Rotterdam betrokken. Uit de vandaag gepresenteerde governancestructuur blijkt dat de betrokken ‘shared care umc’s’ via een stichting deel gaan nemen in de coöperatie PMC. Daarnaast zullen de shared care umc’s een belangrijke rol krijgen bij de totstandkoming, uitvoering en evaluatie van zorgketens in een geïnstitutionaliseerd overleg. UMC Utrecht vervult een andere rol als gastheer van het PMC, maar zal vanuit die rol ook deelnemen aan het geïnstitutionaliseerd overleg.

Guy Peeters

Dit is de eerste keer dat in Nederland een dergelijke concentratie van zorg plaatsvindt. Guy Peeters, voorzitter van de NFU: ‘Concentratie van zorg is een onvermijdelijke en goede ontwikkeling in de Nederlandse zorg. Het vakgebied kinderoncologie, met uitermate kwetsbare patiënten, is het eerste dat zijn patiënten in het kader van concentratie overhevelt naar een nieuwe organisatie. Dat moet uiterst zorgvuldig gebeuren. Haast is daarbij een slechte raadgever. Dit verontrust mij als het gaat om de concentratie van de kinderoncologische zorg.’

Risico’s bewaken

De NFU ziet met de invulling van het partnership tussen het PMC en de shared care umc’s via de voorgestelde governancestructuur, dat er op korte termijn een verantwoorde transitie van de kinderoncologische zorg kan plaatsvinden waarin het belang van de kinderen en hun ouders is gediend en ook de risico’s goed kunnen worden bewaakt.

Zorgvuldigheid boven snelheid

De NFU wijst in haar persverklaring nadrukkelijk op de risico’s als de uitvoering volgens de lijnen van de governancestructuur geen doorgang kan vinden, bijvoorbeeld om redenen van tijdsdruk. ‘Snelheid mag niet boven zorgvuldigheid en samenwerking gaan, omdat dit een verantwoorde overgang van zorg in het belang van de kinderen met kanker en hun ouders in de weg staat. De NFU rondt hiermee haar taak in de voorbereiding af en dringt er bij alle partners op aan om nu zorgvuldig en gezamenlijk de concentratie van zorg vorm te geven.’

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.