Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Kosten eerstelijns-ggz zullen stijgen’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De kosten van de eerstelijn psychologische zorg zullen stijgen als minister Edith Schippers van VWS haar bezuinigingsvoorstellen doorzet. Daarvoor waarschuwen vier beroepsverenigingen van ggz-therapeuten aan de vooravond van een Tweede-Kamerdebat over de ggz.
'Kosten eerstelijns-ggz zullen stijgen'

Schippers wil het aantal zittingen in de eerstelijn psychologische zorg terugbrengen van acht naar vijf, de eigen bijdragen verhogen en de te vergoeden zorg beperken. Maar deze maatregelen zullen een averechts effect hebben, denken de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Therapeuten (NVVP), de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE), het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en de Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO). Ze verwachten dat meer mensen een beroep zullen doen op duurdere tweedelijn specialistische zorg als het aantal zittingen teruggaat naar vijf, schrijven de organisaties in een brief aan de Vaste kamercommissie van VWS die op 16 maart debatteert over de ggz.

Drempels voor eerstelijns ggz

Daarnaast vrezen de therapeuten dat de eerstelijns-ggz onbereikbaar wordt, omdat die voor veel mensen te duur wordt. Tegelijk met de eigen bijdrage gaat het eigen risico omhoog. De verenigingen waarschuwen dat als cliënten zich door de hoge kosten niet meer laten behandelen, er toenemend risico is op maatschappelijke schade als ziekteverzuim.

Jeugd-ggz niet naar gemeenten

De NVVP maakt zich daarnaast ernstig zorgen over het voornemen de jeugd-ggz onder te brengen bij gemeenten. Volgens de therapeuten laat de complexe samenhang tussen psychische en lichamelijke klachten overheveling naar een andere financieringsbron niet toe. De NVVP vindt dat de jeugd-ggz als verzekerd recht in de Zorgverzekeringswet moet blijven.

NZa-voorschotregeling van tafel

Verder wil de NVVP dat de voorschotregeling van tafel gaat. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft die regeling in december vastgesteld, op voorstel van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Maar die doet volgens de NVVP geen recht aan de motie van SP-Kamerlid Henk van Gerven uit 2008 die stelt dat alle psychotherapeuten recht hebben op een voorschot, met of zonder zorgcontract. Aan de NZa-regeling blijken verzekeraars eigen criteria te hangen – zoals een maandelijks overzicht van cliënten en financiële verslaglegging – die in de praktijk een ontmoedigend effect hebben, met name bij startende therapeuten. De NVVP heeft een alternatief plan. (Zorgvisie – Bart Kiers

Lees meer:

Ggz-therapeuten teleurgesteld in ggz

Klink: eigen bijdrage ggz kan lager

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.