Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kosten langdurige zorg stegen 16,4 procent

Tussen 2010 en 2012 stegen de uitgaven aan de langdurige zorg met 16,4 procent. De zorg in natura in de AWBZ kostte de schatkist daardoor 24,6 miljard euro in 2012. Dit blijkt uit de marktscan AWBZ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Kosten langdurige zorg stegen 16

De langdurige zorg is vooral zoveel duurder geworden in deze jaren doordat de tarieven in de AWBZ zijn gestegen. De loon- en prijsbijstelling veroorzaakt 57 procent van de kostenstijging.

Geen extra zorg

De kosten van verplegings- en verzorgingshuizen en de instellingen voor gehandicaptenzorg stegen  tussen 2010 en 2012 met respectievelijk 16,5 procent en 17,7 procent. In de ouderenzorg zijn voor die extra kosten geen extra bewoners verzorgd: het aantal cliënten in verplegings- of verzorgingshuizen bleef gelijk. In de gehandicaptenzorg nam het aantal cliënten wel toe, met bijna acht procent in deze periode. Deze stijging is opvallend, omdat dit meer is dan je op grond van de bevolkingsgroei van 1,2 procent zou verwachten. De toename van het aantal cliënten in de AWBZ is de oorzaak van 18 procent van de kostenstijging.

Groei tarieven

De kostenstijging in de langdurige zorg tussen 2010 en 2012 komt vooral doordat de tarieven in de AWBZ ieder jaar met vastgesteld percentage omhoog gaan (de jaarlijkse loon- en prijsbijstelling). Dit kan in totaal oplopen tot een jaarlijkse verhoging van 3 tot 5 procent. In 2011 nog eens extra verhoogd door de intensiveringsmiddelen (de zogenoemde ‘Agema- gelden’). Deze verhoging is in 2013 teruggedraaid voor de intramurale gehandicaptenzorg en langdurige GGZ. In de ouderenzorg zijn de tarieven blijvend hoger.

Zwaardere zorg

Een kwart van de kostenstijging komt door zorgverzwaring. Er is een verschuiving zichtbaar van intramurale zorg zonder behandeling naar intramurale zorg met behandeling. Ook het aantal cliënten met een indicatie voor zwaardere zorg neemt toe. Dit kan komen doordat cliënten pas later instromen dan voorheen.

Upcoding

Zorgverzwaring kan ook komen doordat er te hoge indicaties worden afgegeven: de zogenoemde ‘upcoding’. In 2011 en 2012 konden zorgorganisaties zelf (her-) indicaties aanvragen bij het Centrum voor Indicatiestelling Zorg (CIZ). Uit onderzoek van het CIZ zelf bleek dat er inderdaad upcoding heeft plaatsgevonden bij deze indicaties door zorgaanbieders. De NZa beoordeelt de dossiers die het CIZ onderzocht en doet nader onderzoek hierover bij de zorgkantoren.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.