Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Kosten van vergrijzing worden overdreven’

De kosten van de vergrijzing zijn niet zo dramatisch als ze worden voorgesteld. De oudere van de toekomst is gezonder dan de oudere van nu en blijft langer actief. Dat schrijft Joop de Beer van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut vandaag in dagblad Trouw.
‘Kosten van vergrijzing worden overdreven'

De Beer wijst in Trouw onder meer op CPB-cijfers waaruit blijkt dat mannen zichzelf steeds langer als gezond beschouwen. ‘Er is alle reden om aan te nemen dat deze ontwikkelingen zich in de toekomst voortzetten’, schrijft De Beer. ‘De levensverwachting van vijftigers neemt tot 2050 met ongeveer vijf jaar toe. Als we ervan uitgaan dat niet alleen de overlijdensleeftijd vijf jaar opschuift, maar ook de leeftijd waarop ouderen gezondheidsklachten krijgen, vallen de kosten van de vergrijzing aanzienlijk mee.’ Daarbij blijven ouderen na pensionering vaak nog actief als vrijwilliger of mantelzorger.

Chronische ziekte
‘Als de gezondheid van de 85-jarigen van de toekomst vergelijkbaar is met die van de 80-jarigen van nu (en dat is een voorzichtige schatting), dan blijkt dat het percentage 85-plussers ten opzichte van het aantal 20- tot 70-jarigen in 2050 uitkomt op 12 procent. Wel een stijging dus, maar zeker niet dramatisch’, aldus De Beer. Wel blijft de stijging van het aantal patiënten met een chronische ziekte een punt van zorg, vindt De Beer. Op dat punt moet de overheid maatregelen treffen, onder andere door preventie en een gezonde leefstijl te stimuleren. (Trouw)

1 REACTIE

  1. Dit is ook door een onderzoek uit zweden onderzocht die zelf de ziekte als dementie met grote aantallen ziet dalen. Maar voor de politiek is dit geen goed nieuws zij zullen zeker de ingeslagen weg van bezuinigingen niet verlaten.Want
    voortschrijdend inzicht daar heeft de politiek geen kaas van gegeten, p.wiltenburg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.