Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Kritiek op zorghervorming neemt toe

Mark van Dorresteijn
Zorgorganisaties, cliënten en mantelzorgers hebben geen vertrouwen in de zorghervorming en waarschuwen voor problemen en aanhoudende onduidelijkheid. Volgens staatssecretaris Van Rijn, de gemeenten en premier Rutte komt het allemaal goed.
Kritiek op zorghervorming neemt toe
Foto: ANP Jerry Lampen
Premium

Over ruim vijftig dagen is

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    15 REACTIES

    1. Lees alle reacties
    2. De invoer van een dergelijk systeem heeft in Scandinavië meerdere jaren gekost en hier denken ze het er in een paar maandjes door te drukken.
      Zaken liggen bij de rechter, mensen weten niet waar ze recht op hebben, overbelaste mantelzorgers worden nog meer belast waardoor ze zelf zorgvrager worden en ga zo maar door.
      En daarnaast verwacht dezelfde regering dat iedereen meer en meer in de samenleving gaat participeren.
      Heeeeee…..wakker worden, er zit maar 24 uur in een etmaal, maar we moeten er 48 invullen. DIT WORDT EEN GROOT FIASCO

    3. De staatssecretaris: ‘Mijn persoonlijke situatie is mijn inspiratiebron geweest om in de politiek te gaan. Dat is geen geheim. Dat de kwaliteit van zorg omhoog moet, wordt in heel Nederland breed gedeeld. Daarom is dat wat mij betreft de belangrijkste pijler onder de hervorming van de langdurige zorg.’
      Arme staatssecretaris. Niemand begrijpt hem. Het is toch logisch dat als er enorm gekort wordt op de zorg, de kwaliteit omhoog schiet.

    4. Ja precies, op waarkrijgikmijnzorg krijg je een virtuele werkelijkheid voorgeschoteld. Alsof Den Haag nog kan bepalen wat zorgverzekeraars en gemeenten gaan doen. Tot het beleid hoort nu net dat verzekeraars en gemeenten maximale beleidsvrijheid krijgen. Deze week de informatie van de gemeente Utrecht in de bus gekregen. Vergaande nietszeggendheid, want ze weten het zelf nog niet, 50 dagen voor de deadline.

    5. Ja, PW Hooftman
      Wat de zorgverzekeraar betreft weet ik dat daar de persoonlijke verzorging en verpleging naartoe gaat. Alleen daar weet ik dus nog niet van of onze hulpverleners geaccepteerd worden door diezelfde zorgverzekeraar. Ik hoor daar verschillende dingen over. Of dat het budget niet toereikend is enz. Wat voor eisen stellen zij daaraan. Kan het uurloon wat nu betaald wordt nog wel of moeten wij toch weer andere contracten maken? En wordt dat uurloon lager willen zij dan wel blijven? Ik weet natuurlijk wel dat wij in en uit bed komen en ook wel op z’n tijd een douchebeurt zullen krijgen. Daar heb ik wel vertrouwen in. Kan het niet via een pgb dan gebeurt het gewoon door de thuiszorg. Maar dat zou ik wel jammer vinden voor de hulpverleners die wij nu in dienst hebben. Maar vooral voor mijn man omdat hij zijn harem echt vertrouwd.
      Maar de meeste zorgen maak ik zoals ik al schreef over de gemeente, de WMO. Ik weet nu al dat onze huishoudelijke indicatie verminderd wordt, misschien wel helemaal verdwijnt. Mijn indicatie is tot augustus 2015 geldig. 2 rolstoelers waarvan 1 incontinent. Dus….
      En ik heb van hen een waarschuwing gekregen dat het mogelijk is dat zij niet de begeleiding inkopen bij de zorggroep waar mijn man heengaat. Zij zullen heus wel voor die 8 dagdelen gaan, totdat een nieuwe indicatie is gesteld, maar waar? En dan zal mijn man weer opnieuw een vertrouwensband op moeten bouwen met een andere psycholoog.

    6. ‘Volgens staatssecretaris Van Rijn, de gemeenten en premier Rutte komt het allemaal goed.’
      Dat zou, als het om de ouderenzorg gaat, een wonder zijn:
      * Belangrijke adviesorganen en wetenschappelijke onderzoeken komen tot een heel andere conclusies, maar hun adviezen zijn volledig genegeerd.
      * De redenering van het kabinet dat de operatie zorgt voor meer maatwerk is een aantoonbare drogredenering; het is niet meer dan een bezuiniging. Terwijl de kosten van de ouderenzorg aantoonbaar helemaal niet uit de pas liepen — sterker nog, die zijn relatief gezien sterk afgenomen doordat men zelf al veel langer thuis bleef wonen.
      * De kans is klein dat gemeenten er van middelen en capaciteiten voor hebben.
      Voor het hele verhaal inclusief onderbouwing en alternatief plan voor de ouderenzorg, zie https://gezondezorg.org/ouderenzorg.

    7. In de praktijk zal blijken dat de zelfde zorg geleverd moet worden voor minder geld. Vergeten groep kinderen pas gefinancieerd bij herschikkingen 2015 wlz, iwmo zal van geen kant gaan lopen, software leveranciers zijn niet klaar, gaat bevoorschotting en facturering lopen. Cak niet voorbereid op transitie. Als het adm niet orde is, zal tot ook to problemen in de zorg leide. Conclusie: men is niet klaar op 1-1-2015

    8. Blijkbaar geldt de plicht voor het toepassen van fundamentele rechtsbeginselen als rechtszekerheid en respecteren van verkregen rechten van zieken en invaliden niet voor dit kabinet incl. staatssecretaris van Rijn.
      Nederland rechtsstaat? Forget it.

    9. Ik ben, volgens FOMZ, dus zo’n zeurpiet. Want ik zou weleens willen weten waar wij zorgvragers aan toe zijn. Mijn man gebruikt zeker 15 uur persoonlijke verzorging en verpleging per week. Ikzelf kom aan de 7 uur. Onze zorg gaat dus naar de zorgverzekeraar. Ik zou nu toch zo langzamerhand willen weten of wij dat nog in kunnen en mogen kopen via een pgb. Mogen onze hulpverleners dat blijven doen? Tegen hetzelfde tarief? Zij zijn allen in de zorg opgeleid. Wij zorgvragers, budgethouders hebben ook contracten waar wij ons aan moeten houden. Dus……
      Over de begeleiding van mijn man maak ik mij grote zorgen. De begeleiding groep die hij via ZIN heeft is 8 dagdelen in de week. Wordt dat door de gemeente ingekocht?/ Ik weet nog niets. Vooral de psycholoog die gekoppeld is aan deze begeleiding is voor mijn man erg belangrijk. De huishoudelijke hulp zal ik maar niet noemen.

    10. Bij verandering zijn er altijd (veel) zeurpieten. Die krijgen in Zorgvisie gelukkig alle gelegenheid om aan het woord te komen. Want naar kritiek moet geluisterd worden. Ook al zijn dit kabinet en deze staatssecretaris niet van mijn favoriete politieke kleur, de aanpak van de transitie is heel goed. Een hele grote pluim voor Van Rijn!

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.