Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kwaliteitsinstituut moet patiënt centraal stellen’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het belang van de patiënt moet centraal komen te staan bij het nieuwe Nederlands Instituut voor de Zorg (NIvZ). Dat is de kern van het wetsvoorstel dat minister Edith Schippers en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS 22 december voor advies naar de Raad van State hebben gestuurd.
'Kwaliteitsinstituut moet patiënt centraal stellen'

Het kabinet wil de kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van de zorg verbeteren. Het instituut moet nieuwe initiatieven stimuleren en de bestaande krachten bundelen en gaat op in het huidige College voor Zorgverzekeringen (CvZ), dat het Nederlands Instituut voor de Zorg (NIvZ) gaat heten. Schippers en Veldhuijzen van Zanten vinden dat taken en verantwoordelijkheden voor kwaliteit in de zorg nu te versnipperd zijn over verschillende instanties.

NIvZ, sectie kwaliteitsinstituut

Het kwaliteitsinstituut is een van de vier onderdelen van het Nederlands Instituut voor de Zorg (NIvZ). De andere drie zijn: uitvoering verzekeringen, pakketbeheer, en zorgberoepen en -opleidingen. Het NIvZ (sectie kwaliteitsinstituut) krijgt als taak de kwaliteit van de zorg permanent te verbeteren. Belangrijk onderdeel daarvan is het stimuleren en ondersteunen van de ontwikkeling van professionele standaarden en richtlijnen. Deze zijn voor artsen en andere beroepsgroepen leidraad bij hun handelen; wensen en behoeften van patiënten staan hierbij centraal. Daarnaast worden indicatoren ontwikkeld die de patiënt of cliënt helpen bij zijn keuzes in de zorg.

Doorzettingsmacht NIvZ, kwaliteitsinstituut

Om de kwaliteit van de zorg blijvend te verbeteren, willen de bewindsvrouwen dat het NIvZ artsen en andere zorgaanbieders stimuleert om professionele richtlijnen te ontwikkelen, waarin de wensen en behoeften van patiënten centraal staan. Als verbeteringen desondanks uitblijven, heeft het NIvZ de bevoegdheid om die af te dwingen.

NIvZ: toezicht en zorginkoop

Daarnaast moet het NIvZ erop letten dat richtlijnen, standaarden en indicatoren goed toepasbaar zijn voor zorgaanbieders. Ze moeten ook goed te handhaven zijn door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en goed bruikbaar voor zorgverzekeraars bij hun zorginkoop.

NIvZ moet administratieve lasten terugdringen

Een andere belangrijke opdracht voor het kwaliteitsinstituut is het terugdringen van administratieve lasten en regeldruk. Dit kan door bijvoorbeeld richtlijnen beter op elkaar te laten aansluiten en niet-onderscheidende indicatoren af te schaffen. Voorop staat dat aangesloten wordt bij het primaire zorgproces.

NIvZ: gepast gebruik

Een andere taak van het NIvZ is het stimuleren van gepast gebruik in de zorg. Goede indicatiestelling, het tegengaan van ongewenste praktijkvariatie en het voorkomen van over- of onderbehandeling zijn daarbij aandachtspunten. Dat zijn allemaal zaken die de zorg onnodig duur maken.

NIvZ opleidingen zorgberoepen

De sectie zorgberoepen en -opleidingen van het NIvZ gaat rapporteren aan het ministerie en het zorgveld over gewenste vernieuwingen van de opleidingen- en beroepenstructuur. Een voorbeeld daarvan zijn eventuele nieuwe verdelingen van bevoegdheden tussen bestaande en nieuwe professionals in de zorg en de consequenties daarvan voor de relevante opleidingen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Bert Boer wordt kwartiermaker kwaliteitsinstuut

Vierhout: pakketbeheer is geen taak voor kwaliteitsinstituut

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.