Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Kwaliteitsregistraties in de zorg leveren twintig miljoen op

Het registreren van kwaliteit heeft vorig jaar een besparing opgeleverd van 20 miljoen euro. Dat concludeert DICA, het Dutch Institute for Clinical Auditing, in het jaarrapport over 2012. Bovendien toont DICA voor het derde jaar op rij aan dat de zorg voor patiënten met darmkanker is verbeterd door goede kwaliteitsregistraties.
Kwaliteitsregistraties in de zorg leveren twintig miljoen op

Medisch specialisten slaagden er de afgelopen jaren in de kwaliteit van zorg aantoonbaar verder te verbeteren, meldt DICA tijdens het DICA-congres op 24 en 25 juni in Amsterdam. De kans op sterfte na een operatie neemt onder alle geregistreerde typen kanker af. Na een darmoperatie is de kans op sterfte gedaald van 3,9 naar 3,0 procent. Dat gaat om bijna tachtig patiënten per jaar. Ook de IKNL-kankerregistratie laat deze dalende trend zien. Het risico op ernstige complicaties na een darmoperatie is sterk afgenomen, mensen liggen korter in het ziekenhuis en het aantal opnames op de Intensive Care (IC) daalt.

Registraties
Naast darmkanker registreert DICA ook de behandelingen voor slokdarm-, maag-, borstkanker, en longchirurgie. Bij alle registraties stijgt het aantal deelnemende ziekenhuizen, waardoor de landelijke dekking toeneemt. Niet alleen start er binnenkort een registratie voor vaat-, alvleesklier- en kinderchirurgie, ook bestralingsbehandelingen en de medicamenteuze behandelingen van uitgezaaide huidkanker (melanoom) bevinden zich in de pilotfase. Uitbreiding vindt ook plaats naar behandelingen van goedaardige aandoeningen en behandelingen buiten het chirurgische domein. Eind 2013 telt DICA vijftien registraties.

Nieuwe pilot
Los van de registraties doen acht ziekenhuizen vanaf dit jaar mee aan een pilot samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Met de zogeheten PROMs (Patient Reported Outcome Measures) wordt gemeten hoe patiënten het effect van hun behandeling zelf ervaren. Door de koppeling van de uitkomst van zorgregistraties met de gegevens van patiëntervaringen en financiële gegevens ontstaat een goed inzicht in waar goede zorg met tevreden patiënten tegen een acceptabele prijs beschikbaar is.

4 REACTIES

  1. Als DICA er nu graag wat ziekenhuizen als klant bij wil hebben, hadden ze moeten zeggen 200 miljoen besparing of 2 miljard; elk getal (positief of negatief) wordt geslikt in de zorg.
    Nu blijkt dat Schippers en van Rijn (van Rijn was zelfs organisator) regelmatig dure dagtrips (zij noemden dat studie-congres) maakten en maken, betaald door zorgleveranciers (o.a. Philips) en zorgkantoren (VGZ, Achmea etc).
    Niet schrikken; de bijdrage was 4000 (vier duizend ) euro per persoon!!
    Dat is dezelfde zorgverzekeraar die de regels van van Rijn moet volgen: aan mijn hoela.
    Slaap maar lekker door. Wat erg voor de patient.

  2. Lees alle reacties
  3. Jammer maar dat zeg ik in deze rubriek al jaren en jaren en jaren. Maar om met adje rem te spreken: daar zitten wat leeghoofden tussen de bestuurders.
    En er is decennia lang geen behoefte geweest aan kwaliteit, efficiency en voorkomen van verspillingen WANT DAN GOOIDE MEN HET TARIEF/PREMIE GEWOON OMHOOG.
    Nu het MOET kunnen ze het wel en is Dutch Institute for Clinical Auditing (voor heel heel veel geld) net zo ver als ik 10 jaar geleden.
    Wat jammer, maar nog veel jammer voor de patient

  4. DICA is afhankelijk van subsidies die bedoeld zijn om de kwaliteitsverschillen transparant te maken. DICA belooft veel maar levert vrijwel niets op dat vlak. De financiering zou daarom wel eens kunnen opdrogen.
    Nu stelt DICA dat de kosten dalen en de kwaliteit toeneemt door haar werk, en de evaluatie werd gefinancierd met eigen middelen. Het is de vraag hoe lang de financiers dit nog willen geloven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.