Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwart gemeenten biedt geen huishoudelijke hulp

Een kwart van de gemeenten stopt helemaal met de huishoudelijke hulp. Een groot aantal schrapt in het aantal uren of gaat de eenvoudige schoonmaakhulp anders inrichten. Dat blijkt uit een inventarisatie van vakblad Binnenlands Bestuur in 148 gemeenten.
Kwart gemeenten biedt geen huishoudelijke hulp
Foto: ANP Bart Maat

In bijna één op de vier gemeenten verandert er komend jaar niets, althans voor bestaande cliënten. Gemeenten die op welke manier dan ook bezuinigen op de huishoudelijke hulp, zeggen dit te moeten doen om het hoofd te bieden aan de rijkskorting van 40 procent op het budget voor huishoudelijke hulp, aldus het onderzoek.

Stoppen huishoudelijke hulp

Gemeenten die stoppen met de huishoudelijke hulp (hh1) laten deze schoonmaakhulp helemaal aan de markt over. De meeste gemeenten die hiertoe hebben besloten doen dit al per 2015. Een enkeling doet dat in de loop van komend jaar – als de indicatie afloopt – of in 2016. Het gros van de ‘stoppers’ haalt deze zogeheten maatwerkvoorziening uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en maakt er een algemene voorziening van. Dat betekent dat iedereen hier zonder indicatie gebruik van kan maken, maar die schoonmaakhulp moet zelf worden geregeld en betaald.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.