Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Laat patiënten Deventer Ziekenhuis in zak plassen’

Waterschap Groot Salland wil dat patiënten die in het Deventer Ziekenhuis een scanonderzoek met contrastvloeistof hebben ondergaan, gaan plassen in een zak. Het schap gaat meten of daardoor minder medicijnresten in het drinkwater terechtkomen.
‘Laat patiënten Deventer Ziekenhuis in zak plassen’
Foto: EPA

Het gaat om een eerste experiment in het kader van het project Grip op Geneesmiddelen in de Waterkringloop, zo maakte het schap dinsdag bekend. Groot Salland doet al sinds 2008 in Europees verband onderzoek naar het verminderen van medicijnresten in water.

Medicijnen

Nederlanders gebruiken steeds meer medicijnen en de resten daarvan komen in toenemende mate via urine en ontlasting in het riool terecht. Het zuiveren van deze resten is technisch ingewikkeld en kostbaar. Daarom probeert het schap het probleem nu aan te pakken bij de veroorzaker, de mens.

Plaszak

Patiënten die in het Deventer Ziekenhuis een CT-scan met contrastmiddel hebben ondergaan, wordt gevraagd om niet meteen op de wc te plassen, maar de urine op te vangen in een plaszak. Wie niet mee wil doen, wordt gevraagd naar de reden, zodat het schap ook inzicht krijgt in de bereidheid tot gedragsverandering.

Deventer Ziekenhuis

Later volgen in samenwerking met het Deventer Ziekenhuis en mogelijk ook de apotheken in die stad meer experimenten met het opvangen van resten geneesmiddelen die het lichaam verlaten.

(ANP)

 

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.