Laat privacy voor je werken in de zorg’

Digitale gezondheidsgegevens worden gezien als de heilige graal in de zorg, maar het verzamelen en analyseren ervan moet gebeuren met veel respect voor privacy. Als de aandacht daarvoor wordt vergroot, kan digital health flink worden verbeterd. Dat stellen Hanneke Molema en Marc van Lieshout van onderzoeksorganisatie TNO.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Privacy als struikelblok
Foto: AdobeStock

‘Iedereen ziet inmiddels in dat het belangrijk is om gezondheidsgegevens te verzamelen. Op die manier kunnen bijvoorbeeld verschillende gegevens over een diagnose worden geanalyseerd in één systeem, waarna een behandeling meer op maat kan worden gemaakt voor een specifieke patiënt’, legt Molema, senior consultant bij TNO, uit. Om dit te realiseren worden in de praktijk gegevens nu nog te veel gekopieerd, stelt ze. ‘Gegevens worden op de ene plek gekopieerd en op de andere geplakt, zodat de juiste personen ze kunnen zien. Maar gegevens moeten blijven bij de bron, waarbij een zorggebruiken zelf moet kunnen aangeven wie er toegang toe

0
467

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.