Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

LangeLand Ziekenhuis uit A12-combinatie gestoten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer mag niet meer meedoen met de "A12-combinatie". Het ziekenhuis wil "niet noodzakelijke" en "niet rendabele" voorzieningen behouden.
LangeLand Ziekenhuis uit A12-combinatie gestoten

Dat is tegen de afspraken in die met de andere coöperatieziekenhuizen: Medisch Centrum Haaglanden, het Bronovo Ziekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis zijn gemaakt. Dat melden de A12-ziekenhuizen vandaag.

Extra geld voor IC

Laatstgenoemde ziekenhuizen zijn niet bereid om extra middelen in te zetten voor de nieuwe plannen van het ziekenhuis in Zoetermeer. Het meningsverschil tussen het LangeLand Ziekenhuis en de drie coöperatiepartners is fundamenteel. De coöperatiepartners houden de mogelijkheid open voor een samenwerking met het Lange Land Ziekenhuis op onderdelen. Een woordvoerder van de coöperatie laat weten dat het ziekenhuis in Zoetermeer binnenkort de rekening tegemoet kan zien voor de reeds gemaakte kosten. Het precieze bedrag is nog niet bekend, daar wordt overleg over gevoerd.

IC niet nodig

Sinds kort is de visie op het zorgaanbod van het LangeLand Ziekenhuis veranderd. In het afgesproken profiel staat dat het ziekenhuis een afdeling acute zorg heeft en geen IC. Nu wil het LangeLand Ziekenhuis ineens toch een volwaardige intensive care-afdeling. De ziekenhuizen in Den Haag en Gouda stellen dat deze voorzieningen al bestaan binnen de coöperatie en dus onnodig zijn. Een volwaardige ic in Zoetermeer leidt tot extra kosten en dat hebben de ziekenhuizen er niet voor over. Volgens een woordvoerder gaat het niet alleen om de IC, waarvoor apparatuur moest worden geregeld en nieuwe ruimtes ingericht, maar ook om de Spoedeisende Hulp en concentratie van oncologische zorg. De woordvoerder beaamt dat de verandering van inzicht in het zorgaanbod samen gaat met het aantreden van de nieuwe interimbestuursvoorzitter, Jan Willem Brinkman.

Brinkman: ‘Als we straks financieel uit de gevarenzone zijn, willen we op pad naar een duidelijke verbreding en verbetering van de medische zorg in Zoetermeer zelf. Zestig procent van de inwoners van Zoetermeer met medische problemen weet de weg naar ons ziekenhuis al te vinden. Dat kan 80 procent worden. Ook willen we onze service aan de patiënt verder opvoeren.’

Dreigend faillissement

Ruim een jaar geleden kwam het LangeLand Ziekenhuis in acute financiële problemen. Omliggende ziekenhuizen moesten in actie komen om het ziekenhuis te redden. Vooruitlopend op een toetreden tot de A12-combinatie, kwam de bestuursvoorzitter van het Groene Hart Ziekenhuis, Dirk Jan Verbeek, orde op zaken stellen. Hij werd op 1 januari dit jaar opgevolgd door bestuurder Max Visser. Eind juli trad interim-bestuurder Jan Willem Brinkman aan, naast Visser. Half september 2012 meldde het LangeLand Ziekenhuis nog dat er geen plannen bestonden voor verkoop aan een private partij. Het ziekenhuis zei toen zich geheel op de samenwerking met de coöperatie te richten. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: LangeLand Ziekenhuis

Lees ook:

Loek Winter gaat LangeLand Ziekenhuis overnemen

Afwaardering vastgoed nekt Lange Land Ziekenhuis

Brinkman interimbestuurder bij Lange Land Ziekenhuis

‘Het Lange Land wordt niet verkocht’

Lange Land Ziekenhuis vervangt raad van toezicht

Lange Land Ziekenhuis wil bij A12-combinatie

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Titel is fout, het Lange Land Ziekenhuis heeft besloten niet langer deel uit te willen maken van de coöperatie. Alle bemoeienis van de coöperatie met de het ziekenhuis heeft geleid tot een dreigend faillissement. De hulp heeft het ziekenhuis verder naar de rand van de afgrond gebracht. Aardig dat die meneer Verbeek orde op zaken kwam stellen maar dat is dus niet gelukt. Een schade vergoeding ipv een rekening lijkt mij meer op zijn plaats.
    Met de beslissing die er nu genomen is heeft het Lange Land weer een toekomst en daar zijn alle Zoetermeerders blij mee.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.