Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laurens onder verscherpt toezicht

De zorginstelling Stichting Laurens in Rotterdam wordt gedurende acht maanden onder verscherpt toezicht geplaatst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
inspectie400.jpeg

De inspectie maakte woensdag bekend dat er niet voldoende vertrouwen is dat Laurens binnen een redelijke termijn de geconstateerde tekortkomingen kan opheffen. Het verscherpt toezicht geldt voor de verpleeghuizen waar ouderenzorg wordt geleverd. Ook de thuiszorg van Laurens wordt extra in de gaten gehouden.

Toezichthouders
De zorginstelling met meerdere vestigingen in de Maasstad voldoet niet aan alle eisen voor goede en veilige zorg, aldus IGZ. Daardoor kunnen patiënten in gevaar komen. Verbetermaatregelen worden niet altijd uitgevoerd. Volgens de toezichthouder is in het verleden niet genoeg geleerd van incidenten en calamiteiten. Zo wordt niet voorkomen dat een ernstige gebeurtenis nogmaals plaats heeft.

Personeelsbezetting
De toezichthouder maakt zich tevens zorgen over de personeelsbezetting in relatie tot alle taken die medewerkers moeten uitvoeren. Volgens IGZ kunnen medewerkers onvoldoende zorg en ondersteuning geven aan de klanten van de zorginstelling.

Ids Thepass
Bestuursvoorzitter Ids Thepass van zorginstelling Laurens stapte vorige week op na kritiek op zijn functioneren. Laurens werd eerder gerekend tot de elf verpleeghuizen die volgens de inspectie slecht presteren. Thepass overwoog eerder deze maand nog juridische stappen tegen IGZ wegens het publiceren van een volgens hem onjuiste lijst. Hij eiste onmiddellijke rectificatie. Dat kwam er niet van. Hij noemde het ‘voor Laurens als organisatie de juiste keuze dat ik met onmiddellijke ingang mijn functie neerleg.’

Onvoldoende sturing
Laurens laat in een persverklaring weten: ‘Wij herkennen ons in de overwegingen van de inspectie: onvoldoende sturing, krappe personele bezetting en de zorgen over de structurele borging van kwaliteit van zorg in onze organisatie. Wij vinden dat de kwaliteit van onze zorg boven alle twijfel verheven moet zijn. We starten de komende maanden een organisatiebreed traject om het verbeteren van de kwaliteit van zorg structureel te verankeren in onze werkwijze. Wij denken daarvoor meer tijd nodig te hebben dan de gebruikelijke zes maanden. Daarom vroegen we de IGZ om een verbeterperiode van acht maanden. De IGZ heeft dat overgenomen in haar besluit.’

Dossier Governance
In het dossier governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.