Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Leidraad veiligheid patiënten in zorgopleidingen

Redacteur KinderopvangTotaal
Collega’s aanspreken op onveilig gedrag vereist een veilige cultuur op de werkvloer en goede onderlinge communicatie. Dat zijn twee onderdelen van de "leidraad patiëntveiligheid”. Alle zorgopleidingen gaan patiëntveiligheid in hun cursuspakket opnemen. Vandaag begint de week van de Patiëntveiligheid.
Leidraad veiligheid patiënten in zorgopleidingen

Van beddenvervoerder tot medisch specialist, elke zorgverlener heeft een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om de veiligheid van patiënten. Een adviescommissie is bezig een leidraad op te stellen om patiëntveiligheid in alle vormen van zorgonderwijs op te nemen. ‘Als van de zorgverlener wordt verwacht dat hij of zij collega’s aanspreekt op onveilig gedrag, moet je wel leren hoe je dat in de praktijk moet doen.’

Programma

Vandaag, maandag 12 november gaat de Week van de Patiëntveiligheid van start. Een week waarin ziekenhuizen zichtbaar maken hoe zij werken aan veilige zorg en waarin patiëntveiligheid extra aandacht krijgt. Om ziekenhuizen te ondersteunen is een veiligheidsprogramma opgezet, ondergebracht bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Verschillende organisaties in het werkveld zijn hierin actief; zowel de Orde voor Medisch Specialisten, Verpleegkundigen, Verzorgenden Nederland (V & VN), de Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen.

Raamwerk

Met vertegenwoordigers van alle zorgopleidingen is gesproken over de basiscompetenties die bij iedere functie horen als het om patiëntveiligheid gaat. De adviescommissie heeft een ‘voorlopig raamwerk’ opgesteld waarin competentie staat beschreven die nodig zijn om patiëntveiligheid in de praktijk te brengen. Het gaat bijvoorbeeld om: goed samenwerken in multidisciplinaire teams, effectief communiceren, een cultuur waarbij patiëntveiligheid voorop staat, risico’s in de werkomgeving beheersen en beïnvloeden en pro-actief omgaan met incidenten en fouten binnen de eigen functiecategorie.

Opleidingen

Bij iedere competentie horen per functie – van beddenvervoerder tot medisch specialist – concrete basiscompetenties, die in de diverse opleidingen gebruikt kunnen worden. De leidraad zal in het voorjaar 2013 worden gepresenteerd. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP)

Lees meer

`Medische opleiding wordt hekkensluiter van Europa`

Taskforce voor veranderingen in opleiding ouderenzorg

Onderzoek: Patiënt veilig bij chirurg in opleiding

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Voorlopig raamwerk ,basiscompetenties, multidisciplinaire teams , effectief (lange tenen vermijden ) communiceren, enz. Mooie woorden :Elke zorgverlener heeft een eigen verantwoordelijkheid…
    COLLEGA`S AANSPREKEN OP DE WERKVLOER “”. Is daar tijd voor tijdens de toch overbelaste werkzaamheden ?? “”Pro-actief omgaan met incidenten en fouten binnen de eigen functie-categorie “” Wat een schitterende ONZINNIGE volzin. Begrijp ik nu dat men
    incidenten en fouten alleen met de even hooggeplaatsten moet of mag bespreken , liefst voordat deze hebben plaatsgevonden , of nog liever voordat men deze zelf , PRO-ACTIEF, gaat begaan ??? DUIDELIJKER KAN IK DEZE ONDUIDELIJKHEID NIET DUIDEN ?? Alle soorten ZORGVERLENERS worden GENOEMD. NERGENS lees ik , gelukkig , ook maar iets over ….bestuurders.. Eindelijk duidelijk dus …Dat zijn GEEN zorgverleners !!!

  3. @adje rem. Ik reageer bij voorkeur over heel zorgwekkende en uiterst serieuse zaken (als de patient in het geding is), maar ik denk dat mijn uitlatingen beter gelezen worden als attractief, zelfs wat gevat, gebracht worden. Maar ik verlies altijd van adje rem. GA ZO DOOR; die worden zeker gelezen en daar zit zoveel waarheid in.

  4. HOOP DAT NA EEN WEEK LEUK KLETSEN OVER VEILIGHEID VOOR HET VOLGENDE EEN OPLOSSING IS. Een verpleegtehuis met 3 etages en allemaal patienten die veelal niet uit bed kunnen en meteen in paniek raken en liften die NIET mogen worden gebruikt en hoge trappen waar geen bedden over kunnen en, waar, als je geluk hebt, ’s nachts twee of drie verzorgenden zijn (geen verplegers)die ooit op een achternamiddag een soort BHV cursus hebben gedaan. Hoeveel komen er daar levend uit bij een fikse brand met forse rookontwikkeling??? (mijn schatting: 0)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.