Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lezers Zorgvisie: behandeling obesitas volledig blijven vergoeden

Redacteur Zorgvisie
Ruim 170 Zorgvisie-lezers reageerden online op de vraag ‘wat zou u doen bij obesitas?’ Een duidelijke meerderheid vindt dat ziekten die aantoonbaar verband houden met obesitas volledig vergoed moeten blijven.
obesitas

Sinds 1981 is het aantal volwassenen met overgewicht of obesitas in Nederland met de helft gestegen. De meeste mensen met obesitas eten te veel of te ongezond. Ook bewegen ze te weinig. Mensen die te zwaar zijn, lopen een verhoogd risico op veel andere ziekten zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten, kanker, longaandoeningen en psychische klachten. Hoe zwaarder iemand is, hoe groter het risico.

64 procent is voor

Momenteel wordt de behandeling van aandoeningen die aantoonbaar verband houden met overgewicht volledig vergoed door de basiszorgverzekering. Dieetproducten of dieetpreparaten ter behandeling van obesitas worden echter niet vergoed. Alleen als deze producten medisch noodzakelijk zijn, zoals bij een ernstige voedselallergie of stofwisselingsstoornis, geldt hiervoor een vergoeding.

De stelling van deze week luidde: ‘Kunnen ziekten die aantoonbaar verband houden met obesitas volledig vergoed blijven?’ Uit deze stelling blijkt dat 64 procent van de lezers van mening is dat behandeling van obesitas volledig vergoed moet blijven. Daartegen is 32 procent. Een klein aantal van vier procent heeft geen mening.

Actuele dilemma’s

De redactie van Zorgvisie neemt de gelegenheid te baat om lezers op onze site een aantal complexe zaken voor te leggen. Zonder wetenschappelijke pretenties te hebben, onderzoekt de redactie op deze wijze hoe Zorgvisie-lezers denken over actuele dilemma’s in de zorgsector. De eerste vraag in deze korte serie raadplegingen betrof mantelzorg bij dementie. Meer dan tachtig procent van de Zorgvisie-lezers wilde dat volledig vergoeden vanuit de basisverzekering. Nu zit mantelzorg bij dementie in het geheel niet in het basispakket.

De tweede vraag betrof de vergoeding van Ritalin. Ondanks de sterke toename van Ritalin-gebruik en de relatieve onbekendheid met de werkzaamheid van het medicijn zegt 56 procent van de responderende Zorgvisie-lezers dat Ritalin ongelimiteerd vergoed zou moeten worden.

Na ADHD, mantelzorg bij dementie en obesitas volgt nog raadpleging de total body scan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.