Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LHV en Ineen boos op zorgverzekeraars

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraars investeren in 2018 onvoldoende in de zorg voor kwetsbare patiënten. De huisartsen krijgen dit extra beschikbaar gestelde geld niet.
Huisartsen onder druk
Foto: iStock

Dat concluderen huisartsenorganisaties InEen en LHV na bestudering van de contracten van alle zorgverzekeraars.

Budget huisartsenzorg

In het Zorgakkoord 2018 zijn afspraken gemaakt tussen huisartsen, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en de overheid om de eerstelijnszorg te versterken. Het budget huisartsenzorg voor 2018 groeit met 2,5 procent tot 3.495 miljoen euro, exclusief indexatie. De bedoeling is dat dit extra geld wordt geïnvesteerd in knelpunten zoals de zorg voor kwetsbare ouderen, zorg in achterstandswijken, ANW-zorg en in de organisatie van samenwerking en infrastructuur in de eerste lijn.

‘Verkapte bezuinigingen’

De problemen waar huisartsen voor staan zijn overduidelijk’ zegt  Martin Bontje, voorzitter van InEen: ‘Steeds verder oplopende druk op de huisartsenposten. Meer en complexere zorg voor ouderen en meer mensen die bij de huisarts aankloppen, doordat er te weinig thuiszorg en GGZ-zorg beschikbaar is. Er is geld beschikbaar gesteld om deze problemen aan te pakken, maar verzekeraars geven dit niet door aan de zorgverleners. Sterker nog, sommige verzekeraars voeren verkapte bezuinigingen door, door niet te indexeren terwijl de lonen wel stijgen’.

Ook in 2016 is er geld voor de huisartsen blijven liggen, zo bleek eerder dit jaar uit berekeningen van Vektis. In dat jaar is er 139 miljoen euro niet opgemaakt.

Hoofdlijnenakkoorden

Het nieuwe kabinet wil weer nieuwe hoofdlijnenakkoorden gaan sluiten met het veld. Ook de LHV is hier voorstander van. Voorzitter Ella Kalsbeek: ‘Om de huisartsenzorg verder te versterken en in het belang van de patiënt. Maar niet als zo’n akkoord door verzekeraars niet wordt nagekomen. Daarom gaan we nu samen met het ministerie van VWS kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat verzekeraars knelpunten wel oplossen en wel investeren in de zorg.’

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.