Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

LHV: kabinet jaagt patiënt de wijk uit

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet vooral investeert in de intramurale zorg en bespaart op de huisartsen. “De begroting van VWS staat haaks op het regeerakkoord om zorg in de buurt te leveren”, stelt LHV-voorzitter Steven van Eijck.
LHV: kabinet jaagt patiënt de wijk uit

Vaker naar het ziekenhuis

De komende vier jaar investeert minister Schippers van VWS 15 miljard euro extra in intramurale zorg, waaronder de ziekenhuiszorg. Van Eijck juicht de investering in de zorg toe, maar vindt het onbegrijpelijk dat de kosten van de zorg door medisch specialisten en ziekenhuizen met 5,5 procent mogen stijgen, terwijl de minister maar liefst 10 procent kort op de huisartsenzorg. “Het kabinet belooft de burger medische zorg in de buurt, maar jaagt die zorg nu letterlijk de wijk uit. De patiënt wordt daarvan de dupe. De huisarts kan die korting immers niet opvangen. Daardoor moeten patiënten met chronische aandoeningen als diabetes of COPD en ouderen straks weer naar allerlei loketten in het ziekenhuis in plaats van naar die ene vertrouwde huisartsenvoorziening om de hoek.”

Wachtlijsten en stijgende premies

De LHV waarschuwt dat de korting die de minister in de huisartsenzorg doorvoert, zal leiden tot minder doktersassistenten en minder praktijkondersteuners. Van Eijck: “Een bezuiniging van 20.000 euro per huisartspraktijk staat gelijk aan een halve ondersteuner per dokter. Huisartsen zullen de taken die ze de afgelopen jaren hebben uitbesteed aan hun ondersteunend personeel weer zelf moeten gaan doen. Huisartsen zullen zich genoodzaakt zien vaker door te verwijzen naar het ziekenhuis. Werkelijk alle economen waarschuwen voor de onvermijdelijke effecten van deze bezuiniging: oplopende wachtlijsten, hogere zorgkosten en een hogere zorgpremie in 2013.”

Extra kosten

De LHV verwacht dat de zorgkosten zullen stijgen door de drempel naar de medisch specialistische zorg te verlagen. Van Eijck: “De minister zal met deze korting mogelijk dit jaar haar financiën op orde hebben, maar betaalt daar volgend jaar een wel heel hoge rekening voor. En met haar de patiënt. Want nog voor de zomer van 2012 zal de bezuiniging op de huisartsenzorg teniet zijn gedaan door extra kosten in de tweede lijn.” (ANP)

Lees ook:

LHV hekelt bezuiniging op huisartsenzorg

Miljoenennota: BKZ weer binnen kaders in 2014

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ze zeggen wel dat ze investeren in intramurale zorg maar dan gaat het geld alleen maar naar de top van de instelling want op de werkvloer moet alleen bezuinigd worden dmv uren inleveren. Dus van de 12000 verplegenden en verzorgenden die erbij moeten gaan komen geloof ik helemaal geen fluit.

  3. wij willen graag als wijkverpleegkundige deze ondersteunende taken van de huisarts oppakken in de wijk; we hebben alle expertise in huis om de chronische clienten in de wijk te begeleiden met zelfmanagement. ik zou graag met de huisartsen in Utrecht deze uitdaging willen oppakken; dus geen zorgen, we moeten de zorg continueren in de wijk, op buurtniveau, met een verpleegkundige praktijk!

  4. Hwet was een paar jaar stil aan het huisartsenfront. Wat wil je: sinds de zvw is iedereen opeens particulier, toeslagen voor COPD, Diabetes etc. huisartsen leken haast vastgoedondernemers met hun nieuwe praktijken. Tja dan is het weer even slikken als je terug moet….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.