Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

LHV tegen landelijk EPD

Annelies Vermeulen
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is tegen het wetsvoorstel dat de invoering van een landelijk EPD mogelijk maakt. De LHV ziet niets in het wetsvoorstel, omdat ze geen verbetering verwacht ten opzichte van de bestaande uitwisseling van medische gegevens van patiënten. Dat meldt Medisch Contact.
LHV tegen landelijk EPD

“Wij zijn niet principieel tegen elektronische uitwisseling”, zegt woordvoerster Dianne Paarhuis. “Dat gebeurt nu al regionaal. Wij geloven echter niet in een invoering van een grootschalige blauwdruk van bovenaf. Dat is niet effectief en niet efficiënt. Wij denken dat beter kan worden aangesloten bij de bestaande systemen.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

KNMG pleit voor EPD in brief Eerste Kamer

VPHuisartsen pleit tegen landelijk EPD

EPD lijkt te sneuvelen in Eerste Kamer

5 REACTIES

 1. Landelijk EPD, regionaal EPD. Misschien zou een eenvoudige oplossing zijn: maak het verplicht voor alle zorgaanbieders om hun stukje dossier digitaal aan te bieden conform (intern)nationaal vastgestelde standaarden via een standaard infrastructuur. In die zin kan een landelijke infrastructuur helpen.
  Vervolgens is het meer een kwestie welke spelregels er gelden bij het opvragen van de gegevens van de patient.
  En dat zijn spelregels die ook nu nog betrekkelijk eenvoudig in een landelijk EPD zijn in te voeren.
  Bijvoorbeeld:
  1. Normaal vindt overdracht plaats na een contact tussen de zorgaanbieders en met expliciete consent van de patient.
  2. Bij vervanging: alleen met toestemming van de invallende, behandelende arts en die van de patient. Signaal van raadpleging gaat naar de zorgaanbieder, wiens stukje dossier is geraadpleegd.
  3. Bij spoedhulp: alleen de toestemming vereist van de arts/ zorgverlener die de spoedhulp levert. Signaal gaat naar reguliere zorgaanbieder (zie vorig punt). Verslag van spoedhulp is verplicht stukje op te stellen dossier.
  Deze of soortgelijke spelregels lijken hetgeen te zijn waar het iedereen om gaat.
  Ik zou er voor willen pleiten deze discussie landelijk te voeren en in eerste aanleg misschien maar iets restrictief te zijn, ook om iedereen er aan te laten wennen.
  Punt van dit alles is: landelijke standaard en landelijke infra kunnen we daarbij gewoon laten bestaan.
  De privacy is afhankelijk van deze spelregels.
  De beveiliging is wel belangrijk, maar is geen argument om te kiezen voor een regionale aanpak. 1 landelijk systeem voor uitwisseling is eenvoudiger veilig te krijgen dan vele regionale. En voor zover het de beveiliging betreft van de systemen van de individuele zorgaanbieders: die problematiek is hetzelfde in de landelijke of de regionale casus.
  Aannemende dat we digitalisering in de zorg willen, dan moet de zorg toch door deze fase heen en moeten zorginstellingen hun informatiebeveiliging flink gaan verbeteren.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik zie de voordelen van een EPD wel, alleen de Nederlandse overheid is niet in staat verantwoord (kosten, doorlooptijd, betrouwbaarheid) te automatiseren. Sterker nog, ik kan geen enkel project noemen dat ze ooit gelukt is (belasting, politie, tolpoortjes, rekeningrijden, etc, etc). Verder heb ik bewijzen gezien van keuringsinstellingen, die in het belang van de patient toegang willen. Met o.a. als direct gevolg, dat het erg gevaarlijk wordt zaken open met de huisarts te bespreken. Verder zie ik (irritant) vaak in redenaties ongeveer de volgende logica: bij automatisering kan in geval van spoed automatisering worden gebruikt om tijd te winnen en ook om de efficiency te verhogen en daarmee de kosten te verlagen, dus moeten we “aan het EPD”.
  Die conclusie is onjuist; er zijn veel manieren om sneller en efficienter te werken dan een oncontroleerbare mamoet gestuurd door een klein onbekwaam mamoetentemmertje (de overheid) overijld los te laten.

 4. Landelijk EPD of niet: op deze manier gebeurt er niets en raakt kostbare tijd verloren. Er moeten keuzes voor een gestandaardiseerde informatie uitwisseling gemaakt worden, en verwijt de politiek niets als de beroepsgroep zelf rollebollend over straat gaat! LHV is tegen, KNMG is voor, VPHuisartsen is tegen…
  Ook heb ik het gevoel dat het fenomeen ‘privacy’ ernstig verminkt is. Het werkelijk probleem zou wel eens kunnen zijn dat de ingangssituatie nogal wat fouten, haperingen en gesjoemel met gegevens aan het licht brengt. Dat is overigens niets nieuws bij een standaardisatie traject, maar deze sector is daar nog (steeds) niet zo aan gewend. Wel kun je dat lang onder de pet houden als je maar blijft praten over andere details, zoals privacy van de patiënt. Misschien is het echte hete hangijzer de privacy van de medicus die de bui ziet hangen, maar toch eens met de billen bloot moet!
  Het zal met dit eindeloze gesteggel en creëren van opgeklopte angst rond privacy, niet lang duren dat de eerste rouwadvertenties verschijnen met de mededeling dat Jantje aan de gevolgen van privacy is overleden…

 5. Wat een kortzichtigheid van de huisartsen. De LHV is in deze een slechte vertegenwoordiger van de huisartsen, omdat het alleen om euroos gaat en niet om een betere informatieuitwisseling. Ik denk, dat de LHV hier niet de mening van de gemiddelde huisarts weergeeft. LHV, het gaat hier niet om de portemonnee van de huisarts, maar om de gezondheid en het belang van de patient. We moeten in de gezondheidszorg naar een heldere structuur, eenheid van taal en het gebruik van databases, zoals het bedrijfsleven al jaren kent. Eén keer registreren en naar behoefte toegang geven tot deze informatie, misschien kan de patient hierbij wel zelf de toegang verlenen. De zorg loopt echt meer dan 20 jaren achter op het gebied van informatie uitwisseling.

 6. Mijn bezwaar is , de Privacy van onze Clienten in de Zorg. Als je nu ziet hoe makkelijk het is om aan gegevens van een Ieder te komen. Wij hebben in NL weinig tot niets geen Privacy meer. Big Brother is overal actief. De Politiek laat het allemaal gebeuren. Te triest voor woorden !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.