Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Libertas ontslaat thuiszorgmedewerkers

Mark van Dorresteijn
Libertas Leiden heeft honderd thuiszorgmedewerkers met een tijdelijk contract de wacht aan moeten zeggen. De zorgorganisatie is sinds het begin van dit jaar al 170 van de duizend cliënten kwijtgeraakt. Dat meldt het Leidsch Dagblad.
Libertas ontslaat thuiszorgmedewerkers

De gevreesde ontslagen zijn niet meer te vermijden, zegt Frits van Oosten van de raad van bestuur in het dagblad. De honderd medewerkers die ontslag is aangezegd, komen ook niet in aanmerking voor een nul-urencontract. “Zo’n arbeidspool heeft alleen zin als je die mensen iets te bieden hebt, en dat hebben we niet”, aldus Van Oosten.

Prijzenoorlog

Volgens Van Oosten zijn de ontslagen te wijten aan de prijzenoorlog die ontstaan is door de zorgveiling in Leiden. Schoonmaakbedrijven rekenen namelijk veel lagere prijzen dan de zorgaanbieders, daardoor krijgen zij alle klanten toegewezen, stelt de bestuurder. “De kortingen die zij geven zijn zo hoog, dat de tevredenheid en de voorkeur van de cliënt niet meer tellen. Ze zijn bezig de markt hier over te nemen. Wij krijgen dagelijks mensen aan de telefoon die totaal van slag zijn omdat ze een vreemde over de vloer krijgen. Terwijl ze een voorkeur hebben uitgesproken voor ons.”

Kwalitatief even kundig

“Wij hebben regelmatig contact met Libertas”, reageert een woordvoerder van de gemeente Leiden tegenover Zorgvisie. “Wij zullen naar aanleiding van deze berichtgeving ook zeker weer contact opnemen. De feiten die Libertas presenteert kunnen wij niet controleren. Ik kan echter wel melden dat de gemeente er alles aan doet om de kwaliteit van zorg zo hoog mogelijk te houden in de gemeente. Ook is dankzij de aanbesteding de wachtlijst verdwenen. Iedereen wordt dus snel geholpen. In het systeem van aanbesteding hebben wij zoveel mogelijk geprobeerd om keuzevrijheid voor cliënten in te bouwen. Het zal echter niet in alle gevallen lukken om op een juiste manier te matchen. Toch zijn in principe de medewerkers van een thuiszorginstelling als van een schoonmaakbedrijf kwalitatief even kundig in het werk. Overigens krijgt echt niet iedereen elke week een andere hulp over de vloer. Dat wisselt ongeveer per half jaar.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

‘Geen gedwongen ontslagen bij ZGT’

Kabinet pakt ontslagvergoeding aan

LUMC ontslaat 660 medewerkers

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.