Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Licht patiënt in over kosten behandeling’

Mark van Dorresteijn
Mensen moeten vooraf inzicht kunnen krijgen in de rekening voor medische behandelingen. Met die informatie kunnen ze dan een goede afweging maken over het al dan niet ondergaan van die behandeling en de financiële gevolgen ervan, zeker als ze die kosten zelf moeten betalen. Daarvoor pleitte de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.
‘Licht patiënt in over kosten behandeling’
Foto: Stock.xchnge

Het medisch declaratiesysteem is volgens Brenninkmeijer steeds ingewikkelder geworden, waardoor er voor patiënten geen leesbare facturen zijn. De patiënt wordt geconfronteerd met verhogingen in de eigen bijdrage in de ziektekostenpremie, met versmalling van wat vergoed wordt in het basispakket en met (noodgedwongen) keuzes voor een hoger eigen risico. Goed inzicht in rekeningen vooraf is dus gewenst. Patiënten worden nu ook nog eens ingeschakeld om zorgkosten omlaag te krijgen en facturen te controleren.

Optimaal declareren

‘Ik vind het een teken aan de wand dat gespecialiseerde bureautjes worden opgericht om ziekenhuizen te helpen met zo optimaal mogelijk te declareren. Patiënten krijgen de rol van klokkenluider toebedeeld om fraude op te sporen. Het belang van de patiënt is uit het oog verloren. En dat baart mij zorgen’, aldus de ombudsman.

1 REACTIE

  1. Voor iedereen , voor ziekenhuizen, voor artsen, voor zorgverzekeraars, voor de politiek en voor de patienten zijn de rekeningen onduidelijk. Alsmede de grondslag voor de vergoeding. Dat komt door het DBC, nu het DOT systeem. Ik heb nog nooit zo’n onzinnig, niet transparant systeem meegemaakt. Het DBC systeem was bedoeld ooit om binnen instellingen de activiteiten en de tijdsinzet te ontrafelen en in kaart te brengen. Voor het gemak en bij gebrek aan beter, werd dit systeem opeens verheven tot declaratiesysteem. Daar was het niet voor bedoeld en al helemaal niet toe geeigend. Vandaar vreemde declaraties: omdat het niet anders omschreven kan worden. Ook kan de zorg niet in hokjes gezet worden. Door de complexiteit en aard van de gezondheidszorg is opdelen in hokjes onmogelijk. Laat staan dat het een basis kan zijn voor facturatie.
    Schaf het DOT/DBC systeem af als declaratiestelsel. Maak een vergoedingssysteem op maat, dat beter past bij de werkelijkheid. Maar helaas, we zitten in een rijdende trein van de DOT gevangen, samen met de NZa, DBC onderhoud, Services, en VWS. Die stop je niet zomaar. Echter, door afschaffing van dit systeem als declaratie zullen wij, de zorgaanbieder, de verzekeraar en de overheid veel overheadkosten besparen, dat heringezet kan worden voor de patient. Waarom maken het weer nodeloos zo ingewikkeld?
    Mij verbaast het, dat de heer Brenninkmeijer hier niets over zegt. En alleen een constatering doet. Hij zou zich hierin meer moeten verdiepen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.