Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Lijst verpleeghuiszorg is achterhaald’

Redacteur Zorgvisie
De zorg in acht van de elf verpleeghuizen die onder de maat presteren, is al flink verbeterd. Op het moment dat de lijst met verpleeghuizen werd gepubliceerd, boden zij al meer kwaliteit.
Ouderenzorg_Fotolia_62897236_Subscription_Yearly_XXL_450.jpg
Fotolia.

Dat meldt NRC vandaag, op basis van inspectierapporten en brieven. De IGZ onderzocht voor 15 maart van dit jaar 150 verpleeghuizen en kwam tot de conclusie dat de kwaliteit van zorg in elf ervan onder de maat was. Van Rijn publiceerde de lijst eerder in juli en gaf daarbij aan dat de verpleeghuizen nog tot oktober de tijd krijgen om te verbeteren. Hij zei ook interventieteams in te gaan zetten die eventueel bestuurders kunnen wegsturen.

Lijst achterhaald
Direct na de publicatie van de lijst kwam er kritiek vanuit de kant van de zorgaanbieders. Ze gaven aan dat de IGZ ook na 15 maart nog langs is geweest voor controle, waarbij soms andere conclusies werden getrokken dan bij eerdere inspecties. De lijst zou daarom achterhaald zijn. Zorgaanbieder Laurens, een van de elf verpleeghuizen die onder de maat zouden presteren, noemde de lijst ‘een klap in het gezicht van medewerkers.’ Enkele verpleeghuizen hebben aangegeven dat ze juridische stappen willen ondernemen tegen het ministerie van VWS, vanwege het zogeheten ‘naming and shaming’.

Contact over lijst
Uit het onderzoek van NRC blijkt dat Van Rijn op de hoogte was van de latere bezoeken van de IGZ. De Inspectie waarschuwde hem van tevoren schriftelijk dat verpleeghuizen ‘begrijpelijk en deels terecht’ bezwaar zouden kunnen maken tegen het publiceren van de lijst en hun positie daarop. Inspecteur-generaal Ronnie van Diemen vertelde Van Rijn voor de publicatie dat verschillende instellingen zich niet zouden herkennen in het beeld dat van hen naar voren kwam, omdat ze op basis van de eerdere inspectiebezoeken al maatregelen hebben genomen. ‘Zo’n lijst is een momentopname; het was nooit onze bedoeling dat het op deze manier als ranglijst gebruikt zou worden.’

Duidelijkheid over verpleeghuiszorg
Het ministerie geeft aan dat er altijd duidelijk is aangegeven dat de lijst tot 15 maart ging. Over inspectiebezoeken die later hebben plaatsgevonden, wist het ministerie niks, zegt een woordvoerder tegen NRC.

Dossier ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Lees meer.

1 REACTIE

  1. natuurlijk, dit soort lijsten is – net overigens als de veel geciteerde lijstjes met topinstellingen – een afspiegeling van het verleden. en resultaten in het verleden (goed én slecht) bieden geen garantie voor de toekomst. goed functionerende instellingen hebben de stimulans van deze lijstenmakers niet nodig, om hun product permanent te controleren en zo goed mogelijk te houden; en zich daarover te verantwoorden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.