Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Loek Winter gaat LangeLand Ziekenhuis overnemen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgondernemer Loek Winter gaat het Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer overnemen. De raad van bestuur van het Zoetermeerse ziekenhuis en Winter hebben hierover samen overeenstemming bereikt.
Loek Winter gaat LangeLand Ziekenhuis overnemen

Dat heeft Winter aan Zorgvisie laten weten. Gisteravond kreeg Winter de toestemming van de raad van toezicht.

Financiering nog niet rond

Er waren meer kapers op de kust, waar onder een woningcoöperatie. Winter heeft de financiering nog niet definitief rond. Hij wil vandaag de zorgverzekeraars en de banken over de streep trekken. De problemen waren enorm, zegt Winter: ‘Ze konden morgen de lonen al niet meer betalen.’ Als de overname slaagt, wacht Winter de niet gemakkelijke taak om het ziekenhuis weer gezond te maken. Dat gaat op zijn Winters: ‘Alleen de dingen doen die nodig zijn. De franje eruit snijden. Abonnementen die je niet gebruikt opzeggen. Gewoon je gezonde verstand gebruiken, net zoals je dat thuis doet.”

Afspraken genegeerd

In juli bezwoer het LangeLandbestuur nog dat het ziekenhuis niet zo worden verkocht. Het zou juist onderdeel blijven van de A12-combinatie, waar het samen met het Groene Hart Ziekenhuis, Medisch Centrum Haaglanden en het Bronovo Ziekenhuis deel van uitmaakte. Nu blijkt dat dus niet waar te zijn. Vanochtend maakten de A12-ziekenhuizen bekend dat het LangeLand geen partner meer mocht zijn in hun coöperatie. Het LangeLand Ziekenhuis hield zich niet aan de afspraken en wilde plotseling een volwaardige intensive careafdeling in de lucht houden.

Rekening volgt

De afspraak was alleen een 24-uurs IC-opvang, zo laat een woordvoerder van de A12-ziekenhuizen weten. Het LangeLand wilde meer “niet rendabele” en “overbodige” afdelingen behouden. Daardoor ontstond een onoverbrugbaar meningsverschil. Om het LangeLand Ziekenhuis te redden van de ondergang, hebben de drie andere ziekenhuizen er “menskracht en middelen” in gestoken. Over de hoogte van de materiële kosten lopen nog gesprekken. Maar het LangeLand Ziekenhuis kan hier nog een rekening voor tegemoet zien, zo laat de woordvoerder weten.

(Zorgvisie-Bart Kiers/Carina van Aartsen)

Lees ook:

LangeLand Ziekenhuis uit A12-combinatie gestoten

Afwaardering vastgoed nekt LangeLand Ziekenhuis

Brinkman interimbestuurder bij LangeLand Ziekenhuis

‘Het Lange Land wordt niet verkocht’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

7 REACTIES

  1. Beste Paul. Je hebt het hier over de A13 coöperatie maar deze club treft geen enkele blaam. Het LLZ maakte deel uit van de A12 coöperatie, welke er kennelijk een dubbele agenda op na hield, namelijk het LLZ leeg zuigen en via een sterfhuisconstructie elimineren, om vervolgens het verzorgingsgebied (=patiënten=klanten=inkomsten)ten eigen bate te verdelen onder de overgebleven coöperatiepartners. Dit heet in gewoon Nederlands “vuil spel”. Terecht, dat het LLZ uit deze A12 club is gestapt en niet eruit is gezet. Je hoeft niet mee te werken aan je eigen (dood)vonnis.

  2. Lees alle reacties
  3. Grappig, de scepsis over Louk Winter. Hij is bereid persoonlijk (financieel) risico te nemen en heeft het al bewezen dat hij het kan. Iets anders dan alle risicoloze (interim) bestuurders die toch niet zo capabel bleken te zijn en het LLZ miljoenen hebben gekost. De boel slechter achterlaten dan je het hebt aangetroffen en dan je handje ophouden voor een paar ton om het ziekenhuis nog verder in de schulden te duwen. Alle zogenaamde gerenommeerde adviesbureaus hebben alleen veel geld gekost en niets bijgedragen aan enige verbetering. De voormalige Raad van Toezicht die geblunderd heeft in haar toezichthoudende rol, en niet in het laatst de stuurloze A13 coöperatie (waar macht en het eigenbelang prevaleert boven een financieel gezonde samenwerking) hebben het ziekenhuis naar de financiële afgrond geleid. Een collectief brevet van onvermogen.
    Ik wens Louk Winter veel succes en ga er van uit dat het hem lukt te zorgen voor het behoud van een algemeen ziekenhuis in Zoetermeer. Ik zal hem daar van harte in ondersteunen.

  4. Loek de Winter gaat een Zoetermeers ZIEKENHUIS weer GEZOND (gelukkig niet BETER) maken , !!?????? Zijn medicijn : GEZOND VERSTAND ??!!, onbekend begrip bij banken , zeker als financieringsbasis. Mocht dit ziekenhuis als een Lazarus uit den dood herrijzen , vraag ik mij toch af wie er dan weer BELAZERD is ?? Gokje : de regeltjeslandse premiebetalers via de politiek gesubsidieerde graaiklauwen van de woekerpolisverzekeraarsgieren ??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.