Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Lokale verbondenheid is van groot belang voor waardevolle zorg aan ouderen’

Eindredacteur
Na acht jaar als bestuurder in het Deventer Ziekenhuis neemt Jeroen Kleinjan op 1 juni het voorzitterschap van de raad van bestuur bij Carintreggeland op zich. ‘Het is goed om je horizon te verleggen’.
Jeroen_Kleinjan450.jpg

Hoe anders verwacht u dat uw functie bij Carintreggeland is dan uw huidige functie en wat trekt u daarin aan? ‘Mijn beeld is dat het enerzijds weinig zal verschillen omdat zowel in het Deventer Ziekenhuis als in Carintreggeland veel waarde wordt gehecht aan kwaliteit en servicegerichtheid. Ik denk dat ik me er thuis zal voelen. Ook daar zal ik samen met mijn collega-bestuurder zorgen dat die kwaliteit zo hoog mogelijk is. Een verschil is dat de functie meer naar buiten gericht zal zijn. Ouderenzorg vindt plaats in de wijk, of het nu in een verpleeghuis of bij de mensen thuis is. De lokale verbondenheid is van groot belang voor waardevolle zorg aan ouderen. Ouderenzorg gaat iedereen aan, iedereen heeft of krijgt ermee te maken. Ik vind het mooi daaraan bij te kunnen dragen.’

Is het een soort maatschappelijke opdracht? Een bewuste keuze om in de care te gaan werken? ‘Ja, zonder dat ik nou Florence Nightingale-ambities heb… Het nieuwe werkveld trekt. Juist omdat het nieuw is en ik het eervol vindt om iets te kunnen betekenen in goede zorg voor ouderen. Tegelijkertijd is het niet helemaal nieuw: in mijn huidige functie heb ik natuurlijk wel te maken met de care. Onze patiënten worden hun cliënten en soms andersom. Het is zaak om die overgang zo vloeiend mogelijk te maken, ziekenhuiszorg en thuis- of verpleeghuiszorg optimaal op elkaar af te stemmen.’

Welke andere overwegingen hebben een rol gespeeld bij uw besluit? ‘Ik werk hier nu ruim acht jaar en vind het goed om mijn horizon te verleggen. Ook voor het ziekenhuis is het goed. Ik kan met fris enthousiasme mijn energie in een nieuwe organisatie steken en het ziekenhuis krijgt de kans iemand aan te trekken die met een frisse blik de organisatie verder kan brengen. Ik heb hier met ongelooflijk veel plezier en trots gewerkt, het Deventer is een geweldig ziekenhuis. De situatie is heel stabiel; ik heb het idee dat ik met een gerust kan vertrekken om ergens anders opnieuw van waarde te kunnen zijn.’

Welke uitdagingen liggen er bij Carintreggeland? ‘De huidige bestuurder heeft een begin gemaakt met vernieuwing van de organisatie om cliënten en zorgverleners meer regie te geven. Ouderen en hun naasten bepalen wat de gewenste zorg is en medewerkers geven daar in overleg met hen zo zelfstandig mogelijk invulling aan. Zo’n verandering kan alleen als het management en zeker ook de raad van bestuur het proces ondersteunt. Die verandering verder doorvoeren wordt voor mij en mijn, eveneens nieuwe, collega-bestuurder Heidi de Bruijn de belangrijkste uitdaging.
Verder moet je zorgen dat je aantrekkelijk blijft voor de inkopers van zorg. Wat ik hoor is dat Carintreggeland veel vertrouwen geniet in de regio, maar daarop moeten we natuurlijk niet blindvaren. We gaan zeker actief contacten leggen met gemeenten en verzekeraars.’

U bent in het verleden een paar keer geswitcht van bedrijfsleven naar zorg en weer terug, hoe ervaart u de verschillen? ‘In het bedrijfsleven heerst vaak nog het idee dat de zorg ambtelijk, bureaucratisch is. Dat klopt maar deels, inmiddels zijn veel ziekenhuizen behoorlijk lean en slim georganiseerd, zeker gezien de complexiteit ervan. In de ouderenzorg is die complexiteit wellicht wat minder maar onder druk van de bezuinigingen gaat men ook daar steeds efficiënter te werk. Ik vind dat bedrijfsleven en zorg veel van elkaar kunnen leren. Ik zal ook zeker contact leggen met het lokale bedrijfsleven in Twente.

Welke ervaring, eigenschappen en kwaliteiten hebben de doorslag gegeven bij de keuze voor u? ‘Wat ik teruggekoppeld heb gekregen is dat het de combinatie is van veel bestuurlijke ervaring in de zorg, mijn opvattingen over klantgerichtheid en kwaliteit, en mijn opleiding en werkervaring op het gebied van hoteldienstverlening, ict en vastgoed. Daarmee vul ik de kwaliteiten van collega Heidi de Bruijn aan, die weer veel ervaring heeft in de langdurige zorg.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.