Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Loonoffer ActiVite-medewerkers door aanbesteding wmo

Meer dan de helft van de thuishulpen A van thuiszorgorganisatie ActiVite, het voormalige Thuiszorg Groot Rijnland, moet een loonoffer brengen van 25 procent. De vakbond ABVAKABO FNV weigerde eerder deze week dit reddingsplan van de noodlijdende organisatie te ondertekenen.

Volgens ABVAKABO bestuurder Linda Groen behelst het plan dat 55 procent van de vaste medewerkers, 450 zogenaamde thuishulpen A, er met een kwart op achteruit moet in loon. Dit zou betekenen dat zij van maximaal 11,80 naar 9,50 per uur terugvallen. Van de andere helft van de medewerkers blijft 35 procent op hetzelfde niveau en zal circa 10 procent worden opgeleid naar een hoger niveau. “Voor deze draconische maatregelen nemen wij geen verantwoordelijkheid”, zegt Groen.

Herindicatie zorg

Volgens de regiobestuurder is ActiVite met de Wmo-herindicaties van de gemeente Leiden voor de categorieën 75 jaar en ouder en chronisch zieken in de problemen geraakt. “ActiVite, heeft over 2007 een tekort van 1,7 miljoen euro en overweegt met een kort geding naleving van de afspraken bij de aanbesteding te veranderen.

Aanbesteding gemeenten

Volgens woordvoerder Eric Seugling van de gemeente Leiden wordt het contract met ActiVite verlengd in 2009. Met het huidige contract is volgens hem niets mis. “Volgens ons zit het probleem niet zozeer in dat contract, maar meer in slechte bedrijfsvoering bij Activite.” Directeur Lita Berkhout van ActiVite kan nog niet reageren. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Kamervragen over herindicaties thuiszorg

Gemeenten onderzoeken indicatieproblemen

Wethouders worstelen met de Wmo

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.