Verbod op alfahulp is Haagse bluf

De inzet van alfahulpen via de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) is verboden. Toch gebeurt het in veel gemeenten. ‘Het Rijk heeft niets te zeggen over inzet van alfahulpen, dat is terecht aan de gemeente overgelaten’, zegt bestuurder Berend Raap van Stichting Alphatrots.
Verbod op alfahulp is Haagse bluf
Foto: ANP Bart Maat

Minister Lodewijk Asscher (SZW) en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) hebben in de regeling voor de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) opgenomen dat de subsidie niet aan alfahulpen mag worden uitgegeven. Berend Raap is bestuurder van Stichting Alphatrots, de belangenorganisatie voor alfahulpen. Hij stelt dat een dergelijk verbod niet aan de uitgifte van decentralisatiemiddelen gekoppeld kan worden. ‘Sterker nog, gemeenten zijn helemaal vrij in hun inkoopbeleid voor huishoudelijke hulp. De Staat heeft hierover in de nieuwe Wmo 2015 feitelijk alle regie uit handen gegeven. Het verbod op de alfahulpconstructie is daarom niets anders dan Haagse bluf.’

CZ

Dat het verbod een

1
25

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.