Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Luc de Witte hoogleraar Technologie in de Zorg

Vandaag heeft Luc de Witte, eerder benoemd tot hoogleraar Technologie in de Zorg aan de Universiteit van Maastricht, zijn inaugurale rede gehouden. Hieruit blijkt dat hij een voorvechter is voor sterke toename van technologie in de zorg. “Als ik over dertig jaar zelf zorg nodig heb, zal deze in hoge mate op technologie gebaseerd zijn.”

“De organisatie van de zorg moet anders. Technologie biedt daarbij goede mogelijkheden, als we die tenminste slim en verstandig inzetten”, stelt De Witte . De zorgprofessional zal volgens hem veel meer op afstand aanwezig zijn en de rol hebben van ’adviseur en ondersteuner’, waarbij de contacten vooral via internet lopen.

Gemakkelijk zal het inpassen van technologie niet verlopen. De langdurende zorg heeft nog een ‘sterk ambachtelijk karakter’, aldus de Witte. “Mensen zijn vaak in de zorg gaan werken om te ‘zorgen’, wat in hun beleving wringt met het gebruik van technologie.” Daarom vindt De Witte dat in het onderwijs van zorgverleners en ict’ers meer aandacht moet worden besteed aan het werkterrein van de ander, willen ze elkaar kunnen begrijpen.

De Witte pleit ervoor dat er een regionaal innovatieprogramma ‘technologie in de langdurende zorg’ tot stand komt. Daarin moeten de Universiteit van Maastricht, hogeschool Zuyd en Vilans samenwerken aan een onderzoek naar ‘de kosten en effecten van de inzet van technologie.’ “Hierbij moet geen beperking zijn ten aanzien van de technologie die wordt ingezet. Er zijn al belangrijke stappen gezet om dit te verwezenlijken.” (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.