Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Maak werk aantrekkelijker voor verpleegkundigen’

Annelies Vermeulen
Werken in de zorg moet aantrekkelijker worden om verzorgenden en verpleegkundigen in de zorg te behouden. Dat is een van de conclusies van onderzoek van het Nivel.
'Maak werk aantrekkelijker voor verpleegkundigen'

Het Nivel geeft een aantal aanbevelingen om werken in de zorg nog aantrekkelijker te maken. Zo is het volgens het Nivel belangrijk dat functies voor verzorgenden en verpleegkundigen aansluiten bij de gevolgde opleiding en dat er voldoende loopbaanmogelijkheden zijn. Loopbaanmogelijkheden en bij- en nascholing helpen volgens het Nivel verpleegkundigen aan te trekken of te behouden voor de zorg. Een gebrek aan uitdaging is een van de belangrijkste redenen om werk buiten de zorg te kiezen.

Taakverschuiving

De toekomst vraagt volgens het Nivel om deskundige en flexibele verpleegkundigen en verzorgenden. Want meer mensen zullen meerdere chronische ziekten hebben, patiënten worden mondiger, er vindt een taakverschuiving plaats van artsen naar verpleegkundigen en er komen steeds meer technologische mogelijkheden. De verpleegkundigen en verzorgenden moeten volgens het Nivel in de toekomst beschikken over vaardigheden op het gebied van communicatie en empowerment, omdat ze een grotere rol krijgen bij preventie, het bevorderen van een gezonde leefstijl en ondersteuning van zelfmanagement.

Technologische innovaties

Daarnaast kan het werk voor verpleegkundigen en verzorgenden efficiënter worden gemaakt met bijvoorbeeld technologische innovaties als domotica, e-health en zorg op afstand. Uit onderzoek is gebleken dat verpleegkundigen en verzorgenden openstaan voor dit soort technologie, mits het bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Groep oudere verpleegkundigen wordt groter
VUmc ‘headhunt’ verpleegkundigen
Verdeeldheid over inzet Poolse verpleegkundigen

6 REACTIES

  1. @Tzorg: zolang het duidelijk is dat je op deze manier niet het beschikbare arbeidspotentieel aanspreekt, is dit trekken aan een ‘dood’paard. It takes two to tango…en per slot van rekening zijn de zorgverleners je kapitaal om aan de zorgvraag te kunnen voldoen.

  2. Lees alle reacties
  3. Mltrasing, in hoeverre ben je flexibel als je nooit voor 9u kan beginnen. Op het moment dat zorg alleen geboden wordt de verpleegkundige dit uitkomt, blijven we hangen in de aanbodsgerichte zorg. Stel de zorgvraag van je client op de voorgrond en kijk op basis daarvan of je op basis daarvan om 9u kan beginnen. Dat is een taak die zowel ligt bij de zorginstelling als een ommezwaai is in het denken van zorgverleners.

  4. Er zijn genoeg flexibele verpleegkundigen maar met rigide eisen zal het inderdaadniet lukken. Ken er genoeg die stopten omdat de werkuren niet te combineren met de gezinszaken. Om 9 uur beginnen als de kids naar school zijn gebracht is nog steeds te ingewikkeld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.