Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maand lang geen besmettingen in Maasstad

Mark van Dorresteijn
Er zijn een maand lang geen nieuwe besmettingen geconstateerd met de multiresistente Klebsiellabacterie in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Dat heeft het ziekenhuis dinsdag gemeld.
Maand lang geen besmettingen in Maasstad

“Dit bevestigt het beeld dat de uitbraak onder controle lijkt te zijn”, aldus het Maasstad Ziekenhuis in een verklaring.

Kweektesten

Inmiddels komen de kweektesten van het grootschalige screeningsonderzoek binnen. Het zijn volgens het ziekenhuis testen van patiënten die voor 18 juli in het ziekenhuis de kamer gedeeld hebben met een drager van de bacterie. Het totale screeningsonderzoek zal waarschijnlijk enkele duizenden patiënten omvatten.

98 dragers

Van bijna 1750 mensen uit deze groep is inmiddels het testresultaat bekend. Van hen zijn 28 mensen positief getest. Het totale aantal dragers van de multiresistente bacterie is daarmee op 98 gekomen. Het aantal overleden patiënten met de bacterie bleef gelijk: 28.

Meestal onschuldig

De Klebsiellabacterie is meestal een onschuldige bacterie die in de mond, darmen of op de huid voorkomt. De multiresistente KlebsiellaOxa-48 variant, die in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is aangetroffen, is echter gevaarlijk omdat die vrijwel alle antibiotica kan afbreken en daardoor moeilijk te behandelen is. De bacterie dankt zijn naam aan de Duits-Zwitserse microbioloog Theodor Albrecht Edwin Klebs (1834-1913). (ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Maasstad ziet geen heil in nieuwe testmethode

Paul Smits stapt op bij Maasstad Ziekenhuis

Twee nieuwe sterfgevallen met bacterie in Maasstad

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.