Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maasstad onderzoekt overlijden gefixeerde patiënt

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam onderzoekt de dood van een patiënt die op bed was vastgebonden met een Zweedse band.
Maasstad onderzoekt overlijden gefixeerde patiënt

Het Maasstad Ziekenhuis schrijft vandaag op haar website: ‘In het Maasstad Ziekenhuis is een patiënt overleden waarbij sprake was van een complex en ernstig ziektebeeld. De ernstige ziekte ging samen met onrust, daarom is na zorgvuldige besluitvorming gekozen voor een band om uit bed vallen te voorkomen. De band was de keus voor deze situatie omdat medicatie als groot nadeel heeft dat de patiënt onvoldoende beweegt en dan niet meer of moeilijk onder begeleiding uit bed kan komen. Ook dit wil je voorkomen bij een kwetsbare zieke en oudere patiënt.’

Onderzoek

De oorzaak van het overlijden wordt onderzocht. Maasstad heeft de gemeente arts gevraagd een oordeel te geven over het instellen van een onderzoek. De gemeente arts geeft een eerste oordeel en op basis van zijn bevindingen overlegt deze arts met de officier van justitie wat er moet gebeuren. De officier van justitie besluit vervolgens of het lichaam vrijgegeven mag worden, dat is in dit geval gebeurd. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg is geïnformeerd.

Betreuren

Het ziekenhuis schrijft voorzichtig te zijn met het toepassen van fixatiebanden. ‘Maar soms kan het, gelet op het ziektebeeld en risico op vallen, moeilijk anders. Het overlijden van deze patiënt betreuren wij zeer. Mede naar aanleiding van deze calamiteit bekijken we alle vrijheidsbeperkende maatregelen opnieuw.’

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.