JCI is een internationaal erkende kwaliteitsorganisatie die wereldwijd zorginstellingen beoordeelt op kwaliteit en patiëntveiligheid. Bij elke kwaliteitseis van JCI staat de patiënt centraal. Dit betekent dat het ziekenhuis – op het niveau van de patiënt – alle zaken aantoonbaar op orde moet hebben om het JCI-keurmerk te kunnen krijgen. Alle medewerkers moeten continu, bij alle werkzaamheden, doen wat het beste is voor de patiënt en zich bewust zijn van risico’s en de patiëntveiligheid.
Eerste topklinische ziekenhuis met JCI-keurmerk
De JCI legt de lat hoog. In Nederland hebben alleen de academische ziekenhuizen AMC Amsterdam en UMC Utrecht de JCI-accreditatie behaald. Het Maasstad Ziekenhuis is het eerste topklinische ziekenhuis dat de JCI haalt. Het ziekenhuis in Rotterdam-Zuid deed dat in één keer. Dat lukt maar vijf procent van de ziekenhuizen. Bestuurder Johan Dorresteijn is trots en blij met het behalen van het keurmerk: ‘Onze missie als ziekenhuis is de kwaliteit van leven van onze patiënten verbeteren. De strenge eisen die JCI stelt, helpen ons – als totaal ziekenhuis met alle medewerkers en specialisten – om dit goed te doen. Medewerkers zijn ontzettend trots en blij met de toekenning van het JCI-keurmerk. Door te kiezen voor de JCI-werkwijze is de kwaliteit en veiligheid van onze zorg van een optimaal niveau.’
JCI op bezoek
Vorige week bezochten vier JCI-inspecteurs het Maasstad Ziekenhuis. Zij toetsten het ziekenhuis op 1100 punten. Zij keken daarbij niet alleen naar de directe zorg voor patiënten, maar ook naar alle andere zorg- en ondersteunende processen zoals het onderhoud van medische apparatuur, het gebouw, de voedselveiligheid, schoonmaak en rampenparaatheid.
JCI toets dagelijkse praktijk
De inspectie is geen papieren exercitie. De inspecteurs gaan echt het ziekenhuis in om te kijken hoe de zorgverlening in de praktijk gaat. Zij volgen het zorgpad dat een patiënt aflegt in het ziekenhuis: vanaf de aanmelding, het contact met de baliemedewerker, de opname en/of behandeling tot aan de nazorg. Ze letter daarbij op:
- de identificatie van de patiënt, dit om verwisselingen te voorkomen;
- alle medische en verpleegkundige overdrachtsmomenten.
- de hygiëne en het voorkomen van infecties.
- de medicatieveiligheid met een extra controle op hoog risico medicatie.
- de voorlichting aan patiënten en hun familie over de behandeling en het gebruik van medicatie.
- de veiligheid rondom operaties en behandelingen.
- de toepassing van pijnbestrijding.
- de kwalificaties van zorgverleners door toetsing van alle diploma’s.
De inspecteurs hebben aangekondigde en onaangekondigde bezoeken gebracht aan nagenoeg alle afdelingen van het ziekenhuis. Ze hebben daarbij tientallen patiënten en medewerkers gesproken.
Denen schaffen accreditatie af
In Denemarken hoeven ziekenhuizen die een accreditatie hebben behaald, deze niet te vernieuwen. De Deense minister van Volksgezondheid heeft die wettelijke plicht onlangs afgeschaft. Hij geeft hiermee gehoor aan de wijdverbreide kritiek van ziekenhuizen en medisch specialisten dat het accreditatieproces te veel bureaucratische rompslomp is. De Denen willen ziekenhuizen meer ruimte geven om zelf een patiëntveiligheidsprogramma te doen.
Ook in Nederland is er kritiek op de administratieve belasting. Veel ziekenhuizen doen het toch omdat het een manier is om de focus ziekenhuisbreed op patiëntveiligheid te krijgen. Bovendien eisen zorgverzekeraars bij de zorginkoop vaak dat ziekenhuizen een accreditatie hebben.