Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maasstad Ziekenhuis screent 1804 patiënten extra

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De besmetting in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis schrijdt voort. Na onderzoek blijken nog eens 16 patiënten besmet te zijn met de multiresistente bacterie waaraan mogelijk al 21 patiënten zijn overleden.
Maasstad Ziekenhuis screent 1804 patiënten extra

Fouten gemaakt

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gaat nog eens 1804 patiënten screenen. Bestuursvoorzitter Paul Smits geeft tegenover het AD toe dat er in een eerder stadium onvoldoende maatregelen zijn getroffen. Het ziekenhuis heeft zich niet ‘voor honderd procent’ aan de regels gehouden.

63 besmettingen

Tot nu toe is de bacterie bij 63 patienten aangetoond. De meesten zijn niet ziek, maar alleen drager. Samen met het RIVM en het UMC Utrecht wordt de situatie in kaart gebracht en worden maatregelen genomen om de multiresistente bacterie verder te beheersen, zo meldt het ziekenhuis.

Onderzoeken

Er is een onafhankelijk onderzoek ingesteld om te onderzoeken wat de bijdrage van de multiresistente bacterie is geweest aan het overlijden van patiënten op de intensive care. In de komende maanden worden de dossiers onderzocht door een werkgroep onder leiding van een onafhankelijke hoogleraar Intensive Care die is aanbevolen door het RIVM. Begin september worden de resultaten van het onderzoek verwacht. Ook de Inspectie voor de gezondheidszorg doet onderzoek en spreekt van een ‘ernstige situatie die niet lichtzinnig mag worden opgevat’, meldt het AD. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘Maasstad Ziekenhuis pakte infecties te laat aan’

RIVM onderzoekt overleden patiënten Maasstad Ziekenhuis

Maasstad Ziekenhuis test patiënten op bacterie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.