Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maasstad ziet geen heil in nieuwe testmethode

Mark van Dorresteijn
Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam ziet geen heil in een nieuwe test waarmee de uitbraak van de Klebsiellabacterie in ziekenhuizen snel opgespoord kan worden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontwikkelde het protocol voor de test, waarmee binnen een dag al duidelijk is of een patiënt besmet is met de bacterie.
Maasstad ziet geen heil in nieuwe testmethode

Volgens het Maasstad is in samenwerking met het RIVM en het UMC Utrecht eerder al een methode opgezet en gevalideerd, waarmee grote aantallen monsters snel te onderzoeken zijn. De nieuwe test “die het RIVM nu lanceert, is vooral geschikt om materiaal van enkele patiënten te onderzoeken en is daarom minder geschikt om in het Maasstad Ziekenhuis te gebruiken’’.

Test RIMV

Epidemioloog Hajo Grundmann van het RIVM zei maandag over de nieuwe test: “Omdat het probleem met de bacterie al maandenlang speelt in het Maasstad Ziekenhuis, is het goed mogelijk dat die ook naar andere ziekenhuizen is verspreid.” Het is niet de bedoeling dat alle patiënten van alle ziekenhuizen getest worden. Alleen patiënten die de laatste maanden in het Maasstad Ziekenhuis behandeld zijn of bij wie om een andere reden vermoedens zijn van besmetting met Klebsiella, worden getest. Het protocol voor de nieuwe test is opgesteld door het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM in samenwerking met Duitse, Engelse en Amerikaanse wetenschappers. (ANP)

Lees ook:

Protocol voor bestrijding Klebsiella in ziekenhuis

Maasstad waarschuwde RIVM te laat

‘Besmetting Maasstad mogelijk al in maart 2008’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.